KONZULTACIJE VIJEĆA SIGURNOSTI O IRAKU U NEDJELJU

Vijeće sigurnosti UNa održat će u nedjelju popodne konzultacije o Iraku kako bi što prije bio postignut dogovor o nacrtu rezolucije UNa o prijenosu suvereniteta u Iraku, izjavili su diplomati, članovi Vijeća.

Sastanak je sazvan nakon što je Vijeće, koje čini 15 zemalja, imalo konzultacije tijekom vikenda u okolici New Yorka s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom i posebnim izaslanikom UN-a u Iraku Lakhdarom Brahimijem.

SAD i Velika Britanija navodno su spremne pokazati pisma koja su razmijenili iračka privremena vlada i američki vojni dužnosnici, a kojima bi se trebala odrediti uloga stranih postrojbi nakon prijenosa suvereniteta 30. lipnja, rečeno je iz izvora UN-a.

Washington i London žele da se o prirodi odnosa između američkih vojnika i iračke vlade pregovara izravno s Iračanima, radije nego da bude određena rezolucijom Vijeća sigurnosti. Ti su odnosi glavna tema rasprava u okviru pregovora o rezoluciji.

Nekoliko zemalja Vijeća sigurnosti UN-a, među kojima Francuska i Rusija, dosad su željele dodatna objašnjenja o uvjetima po kojima će koalicijske snage ostati nakon 30. lipnja.

Američki predsjednik George W. Bush kazao je u subotu u Parizu da bi pismo iračke vlade upućeno koaliciji moglo omogućiti dobivanje pristanka Vijeća sigurnosti o rezoluciji vezano uz prijenos suvereniteta.

(Hina) xbnš ymaš

Pročitajte više