Koordinirani napadi gerilaca u četiri iračka grada: Najmanje 21 mrtva osoba

IRAČKI gerilci u četvrtak su napali američke i iračke snage u očito koordiniranim napadima u nekoliko većinom sunitskih gradova u Iraku i ubili su najmanje 21 osobu, priopćila je policija.

Napadi izvršeni istodobno u Baqubi, Falluji, Ramadiju i Mosulu posljednja su epizoda krvave kampanje pobunjenika koji žele sabotirati formalnu predaju vlasti iračkoj prijelaznoj vladi za šest dana.

Najmanje 11 ljudi je ubijeno kada su naoružani muškarci u crnom napali policijsku postaju u Baqubi, 60 kilometara sjeverno od Bagdada, otvorivši vatru iz strojnica i raketnih bacača.

Očevici su rekli da su napadači preuzeli kontrolu nad glavnim križanjem u gradu nakon napada u zoru na policijsku postaju.

Većina naoružanim muškaraca nosila je vrpce oko glave na kojima je pisao naziv muslimanske militantne skupine "Saraya al-Tawhid i Jihad" (Bataljuni ujedinjenja i svetog rata).

Pobunjenici su ispalili minobacačke granate na dvije policijske postaje i kuću jednog vojnog dužnosnika u Ramadiju, 110 kilometara zapadno od Bagdada, i pritom su ubili najmanje tri osobe, rekli su očevici.

U Mosulu je eksplodirao automobil bomba ispred zgrade policije. Još jedna snažna eksplozije je pogodila taj grad jedan sat nakon prve, rekli su očevici.

Policija je priopćila da je u prvoj eksploziji u Mosulu ubijeno najmanje sedam osoba.

Sukobi između američkih snaga i gerilaca izbili su u Falluji. Američki borbeni zrakoplovi i helikopteri nisko su nadlijetali grad dok je vatra iz strojnica i raketnih bacača odjekivala ulicama.

Pročitajte više