Koprivničko-križevački župan proglasio elementarnu nepogodu od tuče

ELEMENTARNU nepogodu od tuče, koja je proteklih desetak dana nekoliko puta pogodila veći dio Koprivničkokriževačke županije, župan Josip Friščić danas je proširio i za područje od Đurđevca prema Kloštru Podravskom i Podravskim Sesvetama, gdje je tuča u četvrtak i petak pričinila velike štete na poljoprivrednim kulturama.

Prema županovim riječima izuzetno velike štete već su pričinjene na području općine Rasinja, grada Križevaca, općine Sveti Petar Orehovec i grada Đurđevca, u četvrtak i petak snažno nevrijeme zahvatilo je područje od grada Đurđevca prema Kloštru Podravskom, odnosno Podravskim Sesvetama.

Općinske komisije utvrđuju štete, a na pojedinim dijelovima zemljišta zasađenim poljoprivrednim kulturama štete su, po prvim podacima, stopostotne. Zbog toga je župan Friščić odluku o stanju elementarne nepogode danas proširio i na područje Đurđevca, Kloštra Podravskog i Podravskih Sesveta. Tuča je uništila urod na cijelom tom području, gdje još nije završena ni žetva pšenice. Stradao je kukuruz, a na tom su području i veliki proizvođači voća, povrća i vinogradarima, čiji su nasadi također pretrpjeli veliku štetu. Jednom od vinogradara, primjerice, uništeni su svi vinogradi.

Inače, u toj su županiji štete od dosadašnje suše utvrđene na 90 milijuna kuna.

Pročitajte više