Koraljni grebeni u Indijskom oceanu mogli bi nestati za 50 godina

INDIJSKI ocean mogao bi ostati bez većine svojih koraljnih grebena u idućih 50 godina ako se nastavi zagrijavanje mora i ne oporave koralji teško oštećeni globalnim zatopljenjem, upozorili su u utorak znanstvenici.

Globalno zatopljenje uzrokovalo je smrt između 50 i 98 posto koralja u koraljnim grebenima u području od sjevernog Mozambika, preko Eritreje do Indonezije, a iako su se neki od njih oporavili, stručnjaci su i dalje vrlo zabrinuti.

"Imamo razloga vjerovati da će temperatura na površini Zemlje i u oceanima rasti, ako se nastave klimatske promjene uzrokovane ispuštanjem ugljičnog dioksida u zrak", rekao je Carl Lundin, voditelji programa zaštite mora pri Svjetskoj konzervatorskoj uniji smještenoj u Švicarskoj.

"Stoga postoje velike šanse da svi koraljni otoci nestanu u idućih 50 godina", rekao je Lundin u Victoriji, glavnom gradu Sejšela.

Koraljni grebeni su među najraznovrsnijim i najkompleksnijim životnim zajednicama na svijetu. Smješteni u toplim, bistrim i plitkim vodama tropskih oceana, grebeni obavljaju brojne funkcije, od pružanja hrane i utočišta ribama do sprečavanja erozije morskih obala.

(Hina) xbcav ydv

Pročitajte više