Koruški parlament počeo saslušanja oko Hypo grupe



SVJEDOČENJEM predsjednika državnog holdinga Koruške, Hansa Hansa-Jörga Megymoreza i Gerta Xandera, jučer je počeo postupak saslušanja u koruškom parlamentu zbog problema s Hypo Alpe Adria grupom.

Predsjednici državnog holdinga bili su odobrili prodaju Hypa bavarskoj državno banci Bayern LB, vjerujući kako Hypo na tom poslu može puno zaraditi, posvjedočili su. Posvjedočili su da bi izlazak Hypa na burzu bio puno riskantniji od posla s BLB-om, a Koruška je preko tog posla na kraju mogla zaraditi 600 milijuna eura.

Odbacili političku povezanost

Da nije došlo do prodaje grupe, Koruška bi morala preuzeti kredit od 200 milijuna eura kako bi pomogla Hypu da plati dospjele obaveze, koje nije mogao podmiriti iz vlastitih sredstava, niti vlastitim zaduživanjem, rekli su Megymorez i Xander.

Obojica su odbacili bilo kakve navode o političkom uplitanju tadašnjeg poglavara Koruške Jörga Haidera ili tadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Hypa Josefa Martinza iz Austrijske narodne stranke.

Rohatinski sredinom travnja kao svjedok

Austrijske su novine jučerašnje svjedočenje nazvale "slabim početkom saslušavanja", a saslušanje zakazano za danas moralo je biti otkazano zbog toga što je većina svjedoka morala otkazati dolazak.

Sljedeće javno saslušanje zakazano je za 14. travnja, a na listi svjedoka nalaze se predstavnici austrijske centralne banke, kao i guverner HNB-a Željko Rohatinski.

S Hypo grupom su povezani bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je pomogao bivšem bavarskom premijeru Edmundu Stoiberu izvršiti pritisak na HNB oko prodaje hrvatske podružnice Hypa te bivši general Vladimir Zagorec, kojeg je Hypo financirao s preko 250 milijuna eura u poslovima čije porijeklo nije razjašnjeno. 

Pročitajte više