Kosor može ostati nasmiješena: Vlada nije pala



VLADA je preživjela glasanje o nepovjerenju. Povjerenje Vladi dalo je 79 zastupnika, a 62 zastupnika glasalo je protiv Vlade.

Rasprava, koja je trebala trajati do sutra, naprasno je prekinuta zbog provokacije Vladimira Šeksa, zbog kojeg je SDP odustao od daljnje rasprave. Šeks je u kasnim satima krenuo u žestoki napad, naznačivši čak da bi mogao tražiti od Ustavnog suda da zabrani SDP.

"Nije vrh HDZ-a kriminalna organizacija. Nismo mi kriminalna organizacija. To ste vi. SDP. Vrh SDP-a je kriminalna organizacija. Vi rušite ustavna načela ove države", rekao je odgovarajući na optužbe Željka Jovanovića, koji je održao svoje izlaganje.

To je izazvalo burnu reakciju SDP-ovaca, koji su Šeksa ponovno optužili za kršenje ustavnih načela. "Ne mogu vjerovati da si potpredsjednik Sabora dopušta ovakve stvari", rekao je Nenad Stazić. Kad je Stazić odgovarao Šeksu, sabornicom se prolomila buka iz HDZ-ovih redova, pa je morao intervenirati i predsjednik Sabora Bebić.

"Molim vas, mržnja nikad nikom ništa nije donijela. Molim vas, nemojmo se vrijeđati i nabacivati se teškim riječima, jer vidim da ovdje ima previše mržnje", rekao je Bebić, a Jovanović je ponovio kako je šteta što se ne sluša "što govori Jovanović, nego se gleda samo na to da se zove Jovanović".

Frano Matušić iz HDZ-a rekao je Jovanoviću da mrzi Hrvatsku i sve što je hrvatsko. Matušić ga je nazvao veleizdajnikom, jer nije glasao za hrvatsku nezavisnost. "Gospodine Matušiću, moja supruga je Hrvatica, ali uostalom, što očekivati od frule koja je dezertirala iz Dubrovnika dok sam ja bio na ratištu", rekao je Jovanović.


Bebić je također krenuo objašnjavati Šeksovo izlaganje, pa je samo citirao članak Ustava koji omogućava da se stranka ukine pod određenim uvjetima. SDP-ovci su to nazvali državnim udarom i suspenzijom Ustava.

"Nisam ja zazivao zabranu političke stranke. Ja sam se referirao na ustavnu odredbu članka 129 Ustava, a to sam rekao kad sam osporavao netočnost lažne tvrdnje zastupnika Jovanovića i Milanovića da je vrh HDZ-a kriminalna organizacija, pa sam ustvrdio da je vrh SDP-a kriminalna organizacija, koji ugrožava ustavna načela", objasnio se Šeks.

Svi saborski klubovi su nakon toga zatražili stanku, kako bi se regrupirali.

"Nakon ovakve izjave potpredsjednika Sabora, SDP u ovoj blamaži više sudjelovati neće, a vi kako hoćete, a ostalo ću reći u ime predlagatelja", rekao je Milanović nakon stanke, objasnivši kako će SDP odustati od daljnje rasprave.

Hebrang je rekao da je do ovako nečega moralo doći zbog uzburkanih strasti. "Ono što smo mi slušali danas, kad bi izvadili fonogram, bila bi to jedna crna knjiga. Ne bi se trebalo loviti na riječi zastupnika, prekidati raspravu, nego priznati da smo svi pogriješili. Mogli bi se završiti s jednim glasanjem, pa bi sutra vidjeli što će građani reći i o vlasti i opoziciji", rekao je Hebrang.


"Neka gospoda su zaista pretjerala. Ovo što smo slušali, to se tako ne radi. Gospodin Šeks nam je počeo prijetiti, a to jednostavno nije dobro. S druge strane, neki iz opozicije ne znaju da nije moguće preko noći postići bolje. Tko može povjerovati na ove prijetnje gospodina Šeksa? HDZ nije Hrvatska, on ju je možda stvorio, ali bojim se da je u ovom trenutku uništio naciju. Nemojmo jedni drugima prijetiti, jer bojim se i tih malih prstiju, nemojmo prijetiti gašenjem stranaka", rekao je u ime kluba IDS-a Damir Kajin. 

Ovo je sramota i rabota

"Prije nego privedemo ovu tužnu raspravu kraju. članak 6 hrvatskog Ustava kaže da je protuustavna ona stranka koja programom ili djelovanjem smjera podrivanju demokratskog poretka ili hrvatske opstojnosti. Čak ni u najkritičnijim izjavama o HDZ-u, a ima puno štofa, nikad nismo tako nešto rekli. Ne govorimo ljudima da laprdaju, držimo nekakvu razinu, a politička kvalifikacija je politička kvalifikacija. Zato je ovo što je danas rečeno skandalozno. Govoriti o tome da netko ne priznaje odluke Ustavnog suda je politički nonsens.

Mi pazimo što radimo, vi ne. U tome je razlika među nama. Ovoj vladi je davno istekao rok trajanja. Ona muči Hrvatsku, nanosi joj bol patnju, to su priznali čak i koalicijski partneri. Najneuvjerljivija u nizu teza je strah da bi u slučaju izbora Hrvatska izgubila pet, šest mjeseci u pregovorima. Zašto pet, šest mjeseci. Ako nakon mjesec dana osvojite vlast, nastavljate s poslom. Čak i pet, šest mjeseci za uhodavane nove vlasti je krivo. Privođenje pregovora kraju je tehnička stvar. Ekonomski osiromašena, sa dvije godine gospodarskog nazadovanja, sa slabim perspektivama, s kaosom na političkoj sceni, nepovjerenjem, blamažom, sve to skupa dovodi Hrvatsku u tešku poziciju. Mi smo rekli sve što smo imali, i više nećemo. Nakon ovog skandala nema smisla da SDP više sudjeluje u raspravi, vi se loptajte sami sa sobom kako znate i hoćete. Sve što je bilo bitno za reći, mi smo rekli", objasnio je Milanović odluku SDP-a da prestane sudjelovati u raspravi, a pismo Europske pučke stranke je nazvao sramotom i rabotom.

Ipak nastavak rasprave

Premijerka Kosor na kraju je dala svoj obol raspravi, rekavši kako je ovo poraz onih koji su uputili izglasavanje nepovjerenja njoj u Sabor. "SDP nikad, niti jednom nije izrazio žaljenje zbog svojih propusta", rekla je.

Nakon njenog izlaganja, SDP je ipak odlučio raspravljati. "Niste dobili podršku Europske pučke stranke, nego jednog činovnika te stranke. To ste tamo nekog povukli za rukav i to vam nije na čast", rekao je Milanović, citirajući cijelo pismo i referirajući se na gotovo svaki dio tog pisma. "Ovo je hrvatska sramota, ovo ste tamo isprosili, ponižavajuće je i nemojte to raditi. U stvari, ne znam što vam više govorim, čut ćemo se još", zaključio je Milanović.

Pročitajte više