Kosor: Na vodi smo uštedjeli 10 milijuna kuna



"ZAVRŠETAK pregovora moguć je do lipnja, to je naš cilj", izjavila je Jadranka Kosor na konferenciji za novinara koju je sazvala nakon što su zatvorena još dva poglavlja u pregovorima s Europskom unijom.

"Ovo su zadnji metri. Uskoro ćemo govoriti o zadnjim centimetrima", izjavila je Kosor nakon što su zatvorena Poglavlja Poljoprivreda i ruralni razvitak (11. poglavlje) i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (22. poglavlje). Od 35 poglavlja, Hrvatska ih je zatvorila 30, a pet preostalih su Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja, s tim da je ovo zadnje tehničko poglavlje o kojem se ne vode pregovori.

"Danas smo puno bliže završetku pregovora jer smo zatvorili dva poglavlja, a imamo sve uvjete za zatvaranje još dva poglavlja", izjavila je Kosor. Premijerka tvrdi da su poglavlja Ribarstvo i Financijske i proračunske odredbe spremna za zatvaranje. Poglavlje o ribarstvu, tvrdi Kosor, trebalo bi biti zatvoreno idući mjesec, a poglavlje o financijama će biti zatvoreno čim dobijemo datum ulaska u EU.

Problem pravosuđe i brodogradilišta


Problem su još Poglavlja 8 i 23. Ipak, premijerka tvrdi da je i tu postignut značajan napredak. "Posao oko Poglavlja 8 vrlo je kompliciran, posebno u dijelu koji se tiče privatizacije brodogradilišta. Ali taj posao ide dobro i mi očekujemo da će uskoro biti završen", kaže Kosor koja od Europske komisije očekuje pozitivne ocjene za restrukturiranje preostalih brodogradilišta.

"Veliki posao na Poglavlju 23 i dalje traje", kaže Kosor te naglašava da će Vlada na idućoj sjednici još jednom rezimirati sve što je učinjeno na polju pravosuđa i temeljnih prava. "Mi radimo posao koji druge zemlje nisu odradile, jer nisu imale takve uvjete za pregovaranje. Mi smo imali mjerila i za otvaranje i za zatvaranje tih poglavlja", kazala je Kosor koji tvrdi da je Vlada kroz pregovore provela goleme reforme.

Hrvatsku čeka 2 milijarde i 205 milijuna eura

Kosor je također podsjetila kako će Hrvatskoj nakon ulaska u EU biti na raspolaganju pozamašna financijska sredstva. Poljoprivredi će, tvrdi Kosor, na raspolaganju biti 373 milijuna eura za izravna plaćanja i 352 milijuna za ruralni razvoj. Za Hrvatsku je prve dvije godine članstva namijenjeno dvije milijarde i 205 milijuna eura iz europskih fondova, tvrdi Kosor.


"Financijski paket koji je predviđen za Hrvatsku je i te kako respektabilan, ako ga budemo znali iskoristiti, a ja sam sigurna da hoćemo. To mora biti jedan od poticaja da i dalje predano radimo", kaže Kosor, te naglašava da je posao važno nastaviti i nakon što se pregovori završi. "Sve što smo ugradili u Poglavlja o kojima smo pregovarali mora postati način življenja u Hrvatskoj", zaključila je premijerka.

Na vodi uštedjeli 10 milijuna kuna

Kosor je na upit novinara komentirala i Vladin plan za gospodarski oporavak, koji je donesen prije godinu dana. Premijerka je uvjerena da mjere koje je uvela donose rezultate. Opet se dotakla i ukidanja aromatizirane vode za državne službenike na čemu je, tvrdi, ušteđeno 10 milijuna kuna.

"Kad uzmete u obzir koliko je teško zaraditi 10 milijuna kuna, vidi se da je to ogroman novac", rekla je Kosor. Premijerka tvrdi da je toliko na vodi ušteđeno u pet mjeseci. "Ne dozvoljavam da itko umanji dosege ovog programa", kaže Kosor koja tvrdi da je dobar dio odredbi iz programa gospodarskih oporavka provedena. Premijerka je tako istaknula da su smanjeni parafiskalni nameti, a posebno je istaknula objedinjenje javne nabave čime je, kaže, ušteđeno 70 milijuna kuna.

Pročitajte više