Kosor: "Nismo iznenađeni SDP-ovom retorikom jer smo na nju navikli"

REAGIRAJUĆI na izjavu SDP-ove potpredsjednice Željke Antunović da "HDZ ne podržava Europa, nego europska desnica", zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor kazala je da je to "nova definicija po kojoj europska desnica nije Europa".

Izjave Željke Antunović da je "...narod prepametan da bi ponovno izabrao lopove", te da bi "Sanader sjekao glave u državi kao što je u stranci", teške su objede iz SDP na račun HDZ-a, rekla je Kosor na današnjoj konferenciji za novinare.

No, dodala je, "nismo iznenađeni takvom SDP-ovom retorikom, jer smo na nju navikli, rekla je Kosor dodajući da se te objede pojavljuju nakon objave rezultata IRI-jeve ankete prema kojoj HDZ ima potporu 28 posto anketiranih.

Navela je kako vjeruju da će HDZ osvojiti najmanje 35 posto glasova.

Napominjući da je izjava predsjednika HDZ-a Ive Sanadera o uvođenju reda u državi izazvala različite konotacije Kosor je navela da to između ostalog znači osigurati provođenje saborskih zaključaka koje Vlada ne provodi, donijeti novi zakon o sudovima i DSV-u, osigurati se da se Ustav ne mijenja dva puta tijekom mandata, da se Kazneni zakon ne mijenja tri puta u mandatu i da se ne čeka godinu dana na imenovanje čelnika tajnih službi. To također znači rješavanje sudbine otpuštenih policajaca koji prosvjeduju na Markovom trgu, da se ne umanjuju prava hrvatskih branitelja i naziva ih se povlastičarima te da se Zakon o HRT-u ne mijenja dva puta tijekom mandata, navela je Kosor.

HDZ-ov potpredsjednik Ivan Šuker ocijenio je da Vlada nema jasnu fiskalnu politiku i da joj je gospodarski model potrošen što pokazuje visoka stopa nezaposlenosti i ogroman vanjski dug. Osvrnuo se i na problem obveznih doprinosa (za poljoprivrednike i obrtnike), rekavši da je prigodom donošenja zakona kojim je povećan broj obveznika, HDZ upozoravao da će najviše pogoditi poljoprivrednike i obrtnike, što se i dogodilo. "Nitko ne može paušalno određivati doprinose", rekao je Šuker ocijenivši da je projekt propao, jer Porezna uprava za njega nije bila pripremljena. "Žalosno je sada slušati objašnjenja iz Vlade koja zvuči kao raštimani orkestar", rekao je i upitao tko će preuzeti odgovornost za blamažu i vraćanje uplatnica koje su već odaslane.

Ustvrdio je da je propao i projekt dopunskog zdravstvenog osiguranja kojim je, tvrdi oštećen državni proračun za više od milijardu kuna.

Pročitajte više