Kosor: Novim zakonom o oružju restriktivnije mjere za dozvole

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izrazila je danas "veliku zabrinutost jučerašnjim krvavim incidentom" u Osijeku, u kojemu je tijekom brakorazvodne parnice suprug pucao u bivšu suprugu i njezina prijatelja, te je najavila da će se novim zakonom o oružju tražiti rigoroznije mjere. L

Novi zakon o oružju u Vladinoj proceduri mogao bi se naći sljedećeg tjedna, najavila je potpredsjednica Kosor na skupu u povodu Svjetskog dana poduzetnica, u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Također je istaknula kako se žene najviše zapošljavaju u trgovini, prerađivačkoj industriji, obrazovanju, te socijalnoj skrbi, napomenuvši kako se jučerašnji napad u Osijeku dogodio upravo u Centru za socijalni rad.

Potpredsjednica Vlade ministrica Kosor podsjetila kako je i prije nešto više od mjesec i pol u Petrinji suprug ubio suprugu i njezine dvije prijateljice pucavši u njih pištoljem.

Nakon tog tragičnog slučaja Vlada se suglasila da treba izmijeniti Zakon o oružju, pogotovo skratiti rok za ponovno obavljanje liječničkih pregleda za dozvolu za oružje.

Potpredsjednica Kosor novinarima je danas objasnila da se ne bi išlo na izmjene, već na posve novi zakon o oružju.

Najavila je kako će inzistirati da se rok za obnovu liječničkog pregleda za dozvolu za oružje, sa sadašnjih 10 smanji na 5 godina, te na restriktivnijim odredbama vezano uz dobivanje dozvola za oružje.

Naglasila je da bi se to odnosilo na tzv. kratko oružje, odnosno ne bi se odnosilo na lovce i lovačko oružje.

Potpredsjednica Vlade Kosor istaknula je kako će se osobno zalagati i za odredbu po kojoj netko tko je evidentiran ili osuđivan za pokušaj ubojstva, ometanje javnog reda i mira, ili se zna da je prijetio oružjem, ne bi mogao dobiti dozvolu za oružje.

Najavila je i znatno oštrije i rigoroznije kazne za kršenje zakona, te jasne, precizne i restriktivne odredbe o uništavanju oružja.

(Hina) xbn ysp

Pročitajte više