Kosor o financijskim problemima karlovačkog tajnog skloništa

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, nakon obilaska karlovačkog Tajnog skloništa za zlostavljane žene Ženske grupe "Korak", izjavila je novinarima da će Vlada u petak donijeti odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći od 200.000 kuna za rješavanje duga od 410.000 kuna za adaptaciju tog skloništa.

Pokušat će, rekla je, inicirati da se u svim mjestima koja imaju skloništa potaknu lokalne zajednice da prihvate model financiranja po kojem će po trećinu financirati Vlada, županije i gradovi.

Prema podacima MUP-a, u porastu je nasilje u obiteljima, nad djecom i među djecom, te zato trebaju reagirati i Vlada i resorna ministarstva, ali i lokalna uprava, smatra Kosor i poziva lokalnu upravu i donatore i sve koji imaju osjećaj za problem nasilja u obitelji, koji prečesto ostaje sakriven iza četiri kućna zida, da pomognu, jer samo uz pravi i siguran model financiranja sklonište može raditi mirno i kvalitetno.

"Prošle smo godine donijeli Zakon o sprječavanju nasilja u obitelji, ali on se u dobroj mjeri ne provodi, zbog čega smo na jednoj od prvih sjednica Vlade inicirali edukaciju svih nadležnih ministarstava, počevši od Ministarstva unutarnjih poslova, da se prije svega zna da Zakon postoji i kako ga primijeniti, a mislim da će biti nužno zakon u određenim dijelovima mijenjati, prilagođavati ga životu", rekla je potpredsjednica Kosor.

Podsjetila je da je u Ženevi, na ovogodišnjoj konferenciji Komisije za ljudska prava UN-a, govorila upravo o problemu nasilja nad ženama i potpisala Deklaraciju protiv nasilja nad ženama. Po njezinim riječima, prvi je put u državnom proračunu osigurano 1,3 milijuna kuna za borbu protiv nasilja u obitelji. "Dio toga bit će namijenjen vlastitim projektima Ministarstva, ali će se financirati i suradnja nevladinih udruga koje su do sada postigle rezultate u borbi protiv nasilja", istaknula je ministrica Kosor.

Pročitajte više