Kosor: Ovo je posljednjih 500 metara u maratonu prema Europskoj uniji

PREMIJERKA Jadranka Kosor je danas nakon međuvladine konferencije, na kojoj su otvorena posljednja tri pregovaračka poglavlja u pregovorima RH s Unijom, rekla kako smo nadomak ulasku u EU.

"Ovo je posljednjih 500 metara u maratonu koji se zove pregovori o ulasku u EU, a tih 500 metara bit će teško i zahtjevno, ali sigurna sam da ćemo to uspješno svladati", kazala je Kosor i dodala da u srpnju očekuje još jednu međuvladinu konferenciju. Na današnjoj su konferenciji dva pregovaračka poglavlja zatvorena.

Pregovore završavamo do kraja godine

Premijerka je napomenula da vjeruje da ćemo, u tehničkom dijelu, završiti pregovore do kraja godine te već početkom 2011. potpisati pristupni ugovor i krenuti u završnu fazu procesa. Posebno je naglasila da joj je drago što je glavni haški tužitelj prepoznao napore koje je Hrvatska činila kao dio radne skupine. "Ta skupina i danas radi u svim smjerovima i mi ćemo i dalje podnositi izvješća o radu te skupine profesionalaca", kazala je Kosor te se pohvalila kako je 2009. godine bilo 138 posto više presuda za kaznena djela korupcije i organiziranog kriminala.

"Sada imamo otvorena sva 33 poglavlja, a zatvorenih 20 i očekujemo zatvaranje još nekoliko poglavlja na srpanjskoj konferenciji ako bude održana", kazala je Kosor te dodala kako će već sutra u saborsku proceduru biti poslani zakoni koji su u vezi s izmjenom Ustava, a tiču se prilagodbe Europskoj uniji.

Oporbu i lokalnu zajednicu pozvala na suradnju

Na kraju je na suradnju pozvala oporbene stranke i lokalne jedinice vlasti kako bi se povuklo što više novca iz strukturnih fondova. Hrvatsku u iduće dvije godine u tim fondovima čeka oko 3,5 milijardi eura. 

Pročitajte više