Kosor poručila izigranim radnicima Salonita: Vlada će ispuniti svoja obećanja

"IZIGRANI smo, Trgovački sud je raskinuo ugovor s Vladom", razočarani su bili radnici Salonita, koji su se nakon prosvjeda pred sudom i jednotjednog gladovanja ponadali da je njihovim mukama došao kraj.

Stečajni upravitelj Mirko Kozina i stečajni sudac Jozo Ćaleta odbili su (ponovno) produljiti ugovore radnicima, premda su im u dva navrata obećali suprotno. Onda je došao štrajk, dogovor s potpredsjednikom Vlade Polančecom, no jučer - hladni tuš. Od ugovora nema ništa!

Obećanje ludom radovanje

"Još 20. kolovoza obavezali su se da će radnici Salonita nastaviti raditi na pripremi sanacije i dekontaminacije tvornice. Dok smo 18. rujna štrajkali glađu, stečajni upravitelj izjavom se obavezao produžiti ugovore do konca godine. Jučer su nam, međutim, kazali da ih neće produžiti. Obmanuli su tako i premijerku Jadranku Kosor, koja je dala jamstva da će biti ispunjeni svi naši zahtjevi, dakle ugovori za radnike, te paket zakona za mirovinu i obeštećenje zbog izloženosti azbestu", kaže HUS-ovac Jozo Marić.

Kako bi razriješili neugodnu situaciju, traže hitan sastanak s premijerkom i ministrom pravosuđa. Stečajni Salonita postupak vodi se već šest godina, a Marić drži i da zna zašto.

"Stečajni postupci vode se radi zarade sudaca, upravitelja i odvjetnika"

"Razlozi su jednostavni. Žele se osloboditi radnika da bi krčmili i tržili imovinu Salonita sa svojim prijateljima. Odavno mi u HUS-u tvrdimo da se stečajni postupci vode isključivo da se dobro naplate suci, stečajni upravitelji i odvjetnici. Ćaleta i Kozina ovim su činom bacili pod noge vrh države i stavili im do znanja da mogu raditi što ih je volja i tjerati ljude na ulicu", kaže Marić. 

Ako se situacija ne razriješi u par narednih dana, Marić najavljuje dosad neviđene sindikalne mjere.

Kosor: Ispunit ćemo sve što smo obećali radnicima Salonita

Jadranka Kosor prilikom današnjeg posjeta Međimurju nije bila pretjerano rječita kad su je novinari upitali za novi problem koji se stvorio s radnicima Salonita. Predsjednica Vlade kazala je tek kako nema nikakve službene informacije o otkazima i obećala da će Vlada ispuniti sva obećanja koja je dala radnicima Salonita.

Pročitajte više