Kosor: Poskupljenje benzina novi udar na životni standard

ZAMJENICA predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor ocijenila je danas da je najnovije poskupljenje benzina još jedan udar na životni standard i kupovnu moć hrvatskih građana.

Poskupljenje naftnih derivata vjerojatno će prouzročiti i druga poskupljenja i to u situaciji kada se, prema anketama, čak 80 posto hrvatskih građana izjašnjavaju kao siromašno, a njih 45 posto da jedva spaja kraj s krajem, rekla je Kosor na konferenciji za novinare.

Također je ocijenila neprihvatljivim što građani nisu bili unaprijed obaviješteni o poskupljenju benzina iz Ministarstva gospodarstva nego su to doznali na benzinskim crpkama.

U ime HDZ-a Jadranka Kosor je posebnu zabrinutost izrazila zbog visine inozemnog duga koji je, tvrdi, sadašnja vlast, sa zatečenih 9, povećala na 19 milijardi dolara. Povećanje vanjskog duga u "galopirajućem trendu" jedna je od najvažnijih tema o kojoj će HDZ tražiti žurnu saborsku raspravu odmah na početku sjednice 3. rujna, najavila je Kosor te je ocijenila neprihvatljivom lakoću kojom o vanjskom dugu govori ministar financija.

"Tko će vraćati dugove i tko će se voziti autocestom ako je prošle godine rođeno ispod 40.000 djece", također je upitala.

Jadranka Kosor je govorila i o nažalost još uvijek aktualnoj temi - požarima te je istaknula da je Hrvatska po tom pitanju trebala spremnije dočekati ljeto, a Vlada odmah, s prvim požarom, sazvati krizni stožer.

Smatra da je iz državnog proračuna za vatrogasce izdvojeno premalo novca i da lokalna samouprava za to nema dovoljno sredstava. U HDZ-u pitaju i tko i zašto je izdao naređenje da se da hrvatski kanader pošalje u Crnu Goru. "Možemo gasiti kod susjeda, ali prvo moramo ugasiti požare kod nas", rekla je Kosor dodajući da će od Vlade tražiti da odgovori na sva ta pitanja i pruži precizna izvješća o uzrocima požara koji plamte na obali.

Kosor je javno upitala i zašto se o najnovijim incidentima na područjima od posebne državne skrbi - rušenju hrvatske zastava na Turnju, oskvrnjivanju spomenika heroja Domovinskog rata Blage Zadre, pisanju četničkih grafita u Jagodnjaku i demoliranju bogoslužnog prostora u Gvozdu - nisu očitovali hrvatski predsjednik i premijer i zašto nisu položili vijence za branitelje u Kninu na Dan domovinske zahvalnosti.

Zamoljena da kaže zašto ondje nije bio predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, rekla je da bi on to učinio da je na dužnosti premijera.

(Hina) bdj sp

Pročitajte više