Kosor prilagodila referendum za EU, a sindikatima opet - šipak!

"POSTOTAK potpisa za raspisivanje referenduma ostaje isti, a to je deset posto ukupnog broj birača" odlučeno je danas na sjednici Vlade Jadranke Kosor kada je na dnevni red došla točka nacrta prijedloga zakona o referendumu.  Jedini ustupak sindikatima oko referenduma zapravo je produljenje roka skupljanja potpisa pa će se umjesto dosadašnjih 15 dana potpisi skupljati 30 dana.

Referendum prihvaćen bez obzira na broj birača koji izađu

Podsjetimo kako se Vlada se odlučila na promjene Zakona zbog nadolazećeg referenduma za pridruživanje Europskoj uniji pa je tako najveća novina vezana uz promjenu da će referendum biti prihvaćen bez obzira koji broj birača pristupa referendumu, a jedino je bitno da se prihvati većinom glasova birača koji izađu na referendum.  Prema dosadašnjem zakonu referendum je mogao biti valjan samo ako pristupi većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača RH.

Valja istaknuti kako se unio i dio promjena u Zakon zbog pritiska sindikata koji su se u jesen prošle godine izborili za referendum s pitanjem: "Jeste li za to da se referendum raspisuje ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana?".

Skupljaju se duže, ali brojka i dalje - nemoguća

Prema svemu sudeći Vlada Jadranke Kosor pristala je samo na produljenje roka potrebnog za skupljanje potpisa, no broj potrebnih potpisa ostaje isti kao i do sada.

Konkretno to sada znači da ako se na referendumsko pitanje odgovori pozitivno u dijelu da postotak registriranih birača koji traže referendum smanji na pet posto, umjesto sadašnjih deset posto, slijedi nam nova promjena zakona.

Premijerka Kosor kao i ministar Uprave Davorin Mlakar predstavili su nastavku sjednice Vlade izmjene o referendumu iz kojih je razvidno da je riječ o pripremama za referendum o ulasku Hrvatske u EU. Prema tim izmjenama od sada će hrvatski državljani bez prebivališta u RH imati pravo sudjelovanja  a kojeg će ostvarivati na biračkim mjestima u hrvatskim veleposlanstvima.

Pročitajte više