KOSOR: PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA BRANITELJA ZAVRŠEN

Program zapošljavanja hrvatskih branitelja koji će omogućiti smanjenje broja nezaposlenih branitelja završen je, kazala je danas u Rijeci potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor na sastanku s predsjednicima udruga iz Domovinskog rata u Primorskogoranskoj županiji.

Po riječima Jadranke Kosor program će osigurati stručno osposobljavanje i mjere samozapošljavanja branitelja, rehabilitaciju oko 500 banitelja, kreditiranje malih i srednjih poduzeća branitelja te sustav braniteljskih zadruga. U sklopu Vladina sustava poticanja gospodarstva za subvencioniranje zajmova bit će osigurano 11 milijuna kuna, a Ministarstvo će subvencionirati kamatnu stopu od dva posto. Za pokusni projekt Referalnog centra braniteljskih zadruga ove će godine biti izdvojeno oko dva milijuna kuna.

Predstavnike udruga ministrica Kosor izvijestila je o rezultatima rada Ministarstva u prošla četiri mjeseca. Istaknula je da ozračje u kojemu se govori o braniteljima treba mijenjati te vratiti dostojanstvo braniteljima i članovima njihovih obitelji te da se to i čini.

Nastojimo da novi zakon o braniteljima bude pravedan, tako da ga zastupnici prihvate konsenzusom te da ostane na snazi sljedećih 20-ak godina, bez obzira na promjene vlasti, kazala je Kosor.

Ministrica je još podsjetila na smanjenje cijena četvornog metra stana za branitelje za 30 posto u sklopu stambenih zajmova na područjima od posebne državne skrbi.

Govoreći o Fondu hrvatskih branitelja, Kosor je kazala da Fond treba pomno ustrojiti te da su moguće i izmjene zakona zbog nekih manjkavosti koje bi mogle otežati njegovo osnivanje i rad.

Predstavnici udruga smatraju da se mora spriječiti zaborav Domovinskog rata, da je potrebno izraditi registar hrvatskih branitelja i zakonom urediti status dragovoljaca. Drže da država mora poduprijeti zapošljavanje djece poginulih branitelja i ustrojiti krovnu braniteljsku udrugu.

Čule su se i primjedbe da su iz nazivlja postrojba HV-a uklonjeni nazivi ratnih postrojba, a uvedeni bezlični nazivi te da nema istinskih heroja Domovinskog rata.

Ministrica je istaknula da heroja ima, ali da su bili zaboravljeni te da se treba boriti protiv opasnosti od zaborava i branitelja i Domovinskog rata radi vlastite opstojnosti.

(Hina) xhšup ydd

Pročitajte više