Kosor razgovarala sa zaposlenicima URIHO-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor obišla je danas Ustanovu za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanje (URIHO), u kojoj na sedam lokacija u gradu Zagrebu radi 500 osoba.

Kosor je tom prigodom rekla da je prije nekoliko dana resornim ministarstvima uputila prijedlog da se URIHO-u iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom osigura sedam milijuna kuna za rad URIHO-a.

Dodala je da u Fondu novaca ima ali treba vidjeti postoji li zakonska mogućnost da se taj novac osigura.

"URIHO-u i sličnim udrugama treba pomoći jer je zapošljavanje osoba s invaliditetom također i interes Vlade", rekla je Kosor koja je tu ustanovu posjetila u povodu 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Na zamolbu predstavnika sindikata i poslodavaca, Kosor je rekla da će podržati zakone koji će olakšati rad URIHO-a, poput prijedloga da ta Ustanova u javnim nadmetanjima ima prioritet kao i pravo direktne nagodbe.

URIHO na sedam lokacija u Zagrebu zapošljava ukupno 500 osoba, a od toga preko 51 posto njih ima neki invaliditet. Uz ostalo, rade na tehnološkoj obradi, kože, metala, tekstila i keramike.

Tvrtka je u 88-postotnom vlasništvu grada Zagreba, dok je preostali dio u vlasništvu Udruge za gluhe i nagluhe osobe.

Kako su rekli predstavnici poslodavaca, zaposleni primaju iznad prosječne plaće u odnosu na zaposlene u istim djelatnostima u Hrvatskoj, no problem je što pogoni zaostaju u tehnologiji, a zaposlenici rade u lošim radnim uvjetima.

Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar najavio je da će izgradnja novog centra u kojem bi trebale biti objedinjene sve proizvodne djelatnosti i smješten dom za osobe s invaliditetom, krenuti čim bude gotov izvedbeni projekt.

Generalni urbanistički plan je gotov i čeka se izvedbeni projekt, rekao je Šostar. Dodao je da će se oko 100 milijuna kuna potrebnih za izgradnju centra osigurati komercijalizacijom postojećih zemljišta URIHO-a.

(Hina) xmvr yaz

Pročitajte više