Kosor: U Obiteljski zakon vraća se stara definicija majke

U OBITELJSKI zakon vratit će se stara definicija majke koja kaže da je djetetova majka žena koja ga je rodila, najavila je danas potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Ta će definicija zamijeniti sadašnju, uvedenu prošle godine, po kojoj se djetetovom majkom "smatra" žena koja ga je rodila, rekla je Kosor, pojašnjavajući da takva definicija dozvoljava osporavanje majčinstva.

O izmjenama Obiteljskog zakona Vlada bi trebala raspravljati na sjednici u četvrtak, a Saboru bi predložila da te izmjene raspravi i usvoji po hitnom postupku.

Na izmjene Obiteljskog zakona Vlada se odlučila zbog činjenice što se od 22. siječnja, kada na snagu stupaju neki dijelovi tog Zakona, dio poslova iz centara za socijalnu skrb prelazi na sudove.

Radi se primjerice o skrbništvu, posvojenju djece i sl.

Sudovi se nisu mogli pripremiti za to, moguće su određene teškoće i Vlada predlaže da se rok produži za barem šest mjeseci, rekla je Kosor.

Dodala je, kako se pokušava naći rješenje za razdoblje koje će nastupiti nakon 22. siječnja pa do trenutka dok Sabor ne prihvati izmjene Obiteljskog zakona.

Kosor je najavila da će Vladi biti predloženo da se obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i vojnih invalida omogući jeftinija kupnja stanova koje država ima na raspolaganju, a nalaze se na područjima posebne državne skrbi.

Do sada su se takvi stanovi kupovali po cijeni od 700 eura za metar četvorni, ali dio njih nije prodan, pa će Vladi biti predloženo da se njihova cijena spusti za 30 posto, što znači da bi se kvadrat kretao oko 500 eura.

Još uvijek se razmišlja da se takva kupnja omogući i za mjesta koja imaju manje od deset tisuća stanovnika.

Pročitajte više