Kosor ustrajan da HSLS u Zagrebu koalira s HIP-om i HSD-om

UNATOČ preporuci Malog vijeća HSLS-a, predsjednik zagrebačkog ogranka te stranke Darinko Kosor ustrajan je u odluci da u Zagrebu koalira s Hrvatskim istinskim preporodom (HIP) i Hrvatskim socijaldemokratima (HSD).

Kosor je za Hinu ustvrdio da Malo vijeće, po stranačkom statutu, nema ovlasti donositi odluke, nego isključivo preporuke predsjedniku stranke.

Podsjetio je da Statut HSLS-a ograncima daje punu slobodu koaliranja, a takve se koalicije, tvrdi, mogu razvrgnuti samo ako predsjednik stranke raspusti ogranak, što se, podsjeća Kosor, do sada nije dogodilo.

Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok tvrdi međutim, da Kosor slabo poznaje stranački statut, koji, po Čehoku, predsjedniku omogućuje da razvrgne koaliciju za koju utvrdi da nije u skladu s programom stranke.

Naglasio je da nema namjeru raspuštati Gradski ogranak, budući da je potpredsjednika gradskog HSLS-a Hrvoja Vojkovića već ovlastio da o koaliciji pregovara s drugim strankama.

Čehok je potvrdio da o koaliranju u Zagrebu HSLS od prošloga tjedna pregovara s HDZ-om, DC-om i Hrvatskim demokršćanima.

Tu informaciju potvrđuju i u vrhu zagrebačkog HDZ-a, no službeno ne žele govoriti ništa dok se njihova predsjednica Jadranka Kosor ne vrati iz Japana.

Da je koalicija s HSLS-om, DC-om i demokršćanima gotova stvar dao je u ponedjeljak naslutiti član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je, u emisiji Hrvatskog radija, na novinarsko pitanje o mogućnosti koaliranja s HNS-om u Zagrebu odgovorio kako će "HDZ u Zagrebu koalirati s HSLS-om, DC-om i Hrvatskim demokršćanima, a procijeni li Gradska organizacija HDZ-a tako, moguća je i poslijeizborna suradnja s HNS-om".

Kad će stranke potpisati koalicijski ugovor i kako bi trebale izgledati zajedničke izborne liste danas se nije moglo doznati, no rok za prijavu kandidacijskih lista Gradskom izbornom povjerenstvu je 21. travnja.

Pročitajte više