Kosor zastupnicima: Žalosna sam jer vjerujete premijeru druge zemlje, a ne meni

"PREMIJERKA Jadranka Kosor mora izvijestiti Sabor o razgovorima i dogovorima s premijerom Slovenije Borutom Pahorom", otvorio je tim riječima vruću saborsku jesen lider SDP-a Zoran Milanović tražeći da se pitanje pregovora sa Slovencima uvrsti u dnevni red jesenskog zasjedanja Sabora.

Izbjegnimo probleme izvješćem

Naime, jutros je nakon dva mjeseca pauze počeo Hrvatski sabor odnosno jesensko zasjedanje koje će trajati do kraja listopada. Danas su u Saboru i članovi Vlada jer je predviđeno aktualno prijepodne, no zapelo je već na izjašnjavanju o dnevnom redu.

Milanović je odmah zamjerio premijerki Kosor na "tihoj diplomaciji" vezano za pregovore sa Slovenijom, kao i predsjedniku Sabora Luki Bebiću da pregovori sa Slovenijom nisu uvršteni u dnevni red Sabora. Milanović je ime SDP-a, IDS i HNS-a zatražio da se točka dnevnog reda o pregovorima sa Slovenijom uvrsti u dnevni red.

Kako je naglasio Milanović jedino izvješćem premijerke o pregovorima  izbjegle bi se svi nesporazumi i interpretacije posebice radi nesrazmjera izjava Kosor i izvješća ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Bebić: Nije vam ovo otvorena rasprava!

Vesna Pusić također je zamjerila Vladi o tome kako je obavijestila javnost te se više puta spominjao i drugi prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollie Rehna koji nije svojedobno dobio podršku Sabora. Zastupnik Damir Kajin bavio se pak detaljima pregovora koji su izašli u javnost, tvrdeći da bi Hrvatska mogla izgubiti dio teritorija. Zašto arbitražni sud, drugi Rhenov prijedlog i doticaj Slovenije s otvorenim morem, pitanja su koja zanimaju Kajina.

"Nije ovo otvorena rasprava. Koncentrirajmo se svi! Sad se izjašnjavamo o dnevnom redu, a ne o Sloveniji", viknuo je Bebić u jednom trenutku kada je vidio da se izjašnjavanje o dnevnom redu pretvorilo u raspravu o pregovorima sa Slovenijom. No, Kajin se nije dao, da bi mu Bebić rekao da predsjednička kampanja nije ni počelo.

"Držite se teme", viknuo je Bebić na kraju. Naime, oporba oštro zamjera Kosor da je obmanula hrvatsku javnost te nesrazmjer izvješća Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija s onim što je ona prezentirala javnosti kao dogovoreno.

Za Kosor pitanje Slovenije dio je predsjedničke kampanje oporbe!?

"Gospodine Kajin nemojte s vašom predsjedničkom kampanjom ugrožavati pregovore sa Slovenijom", uključila se u raspravu, koja to nije, premijerka Kosor dodajući kako su neistine da Hrvatska daje Sloveniji kilometre. Također, odbacila je tvrdnju o tajnoj diplomaciji.

"Samo smo dogovorili da ćemo nastaviti gdje smo stali", rekla je u jednom trenutku Kosor o pregovorima sa Slovenijom. Izjašnjavanje o pregovorima sa Slovenijom premijerke Kosor svelo se na citiranje što su sve oporbeni čelnici izjavili ovog ljeta o pregovorima nazivajući ih neistinama.

"Prihvatite činjenicu da Hrvatska nastavlja pregovore!", rekla je Kosor naglašavajući kako su u dva pisma navedene sve činjenice oko pregovora opominjući više puta da je riječ o predsjedničkoj kampanji ostalih kandidata. Kosor tvrdi da ništa nije dogovoreno ispod stola.

"Dogovorili smo se da  pošaljem pismo švedskom predsjedatelju i to je sve. Hrvatski pregovori više nisu blokadi", rekla je u jednom trenutku Kosor dodajući da Vlada predlaže da se ovom ne raspravlja u Saboru

Ne raspravljati

Njeno izjašnjavanje izazvalo je Kajina, kojeg je Kosor najviše i napadala u govoru optužujući ga i da laže da se žestoko obruši na "pregovaračke sposobnosti" Vlade te zatražio da se objave dokumenti o pregovorima sa Slovenijom.

"Ovo će sve završiti velikim koncesijskim ustupcima hrvatskog teritorija Slovencima", opomenuo je Kajin. Na temelju zahtjeva oporbenih zastupnika nakon sat vremena zatražena je 10-minutna stanka.

Pahor dva puta govorio pred slovenskim parlamentom

"Ovo je nečuveno. Pahor je dva puta bio pred slovenskim parlamentom a vi ne želite o tome raspravljati. Ne govorimo o ustupku teritorija, ne govorim o špekulacijama, niti o tome koliko se Rehnov drugi prijedlog razlikuje od prvog, samo se pozivam na proceduru i demokraciju. O ovom se mora raspravljati", rekao je Milanović nakon stanke. Milanović je posebno naglasio da je Pahor u slovenskom parlamentu govorio drugačije o dogovoru s Hrvatima, nego što je to govorila Kosor.

S druge pak strane Kajin je naglasio da je Pahor više puta naglasio da je riječ o najvećem uspjehu Slovenije te ponovio da bi sve moglo završiti teritorijalnim ustupkom Hrvatske.

Hebrang: Genijalni potez Kosor

"Premijerka je genijalnim pregovorima odblokirala hrvatske pregovore s Europskom unijom", progovorio je o toj temi Andrija Hebrang dodajući da je uvijek politika HDZ-a bila da se ne prodaje hrvatski teritorij.

"Ne ide se od drugog Rehnova prijedloga nego se od datuma kada se pojavio taj prijedlog nastavljaju pregovori. Uostalom i sama je premijerka opovrgnula navode da se prihvatio taj drugi prijedlog Rehna", rekao je Hebrang. Pusić je to opovrgnula jer izvješće govori o drugom prijedlogu Rehna a ne o datumu.

Kosor: Žalosna sam jer vjerujete drugom premijeru a ne meni

Čelnik HSLS-a Ivan Čehok kaže da je Pahor dva puta govorio u slovenskom parlamentu jer je ondje drugačija procedura nego u Hrvatskoj. Nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar naglasio je kako je Pahor jasno rekao da se kreće od drugog Rehnova prijedloga, a ne o datumu.

"Žalosti me da mi ne vjerujete. Vjerujete drugom premijeru vlade, a meni ne vjerujete", naglasila je premijerka Kosor nakon izvješća saborskih klubova opet spomenuvši Kajina koji je već prije rekao da Kosor laže. Kosor je od oporbe i saborskih zastupnika zatražila barem minimum povjerenja u pregovorima sa Slovencima.

Vezano za priopćenje Ministarstva vanjskih poslova Kosor je naglasila kako je ono nastalo na temelju onog što se razgovaralo u Ljubljani, ali da su se razgovori nakon toga nastavili. Kosor je naglasila da je krajnji cilj Hrvatske ulazak u Europsku uniju a to bi moglo biti 2011. godine.

"Upravo ste rekli da Pahor laže!"

"Nije točno da se pregovori nastavljaju kada su stali, nego gdje smo stali", naglasio je šef SDP-a Milanović dodajući kako je izuzetno loša izjava Kosor da joj se ne vjeruje za razliku od Pahora.

"Pahora poznajem godinama, a u ovoj stvari volio bih vjerovati hrvatskoj strani", rekao je Milanović dok je zastupnik Neven Mimica iz SDP-a ustvrdio da je Kosor upravo rekla da Pahor laže, kao i ministar Gordan Jandroković.

Pročitajte više