Kosorica prevarila javnost: Referendum o ZOR-u ne bi platili više od 40 milijuna kuna

PREDSTAVNICI sindikalnih središnjica optužili su danas premijerku Jadranku Kosor i ministra gospodarstva Đuru Popijača da iznošenjem cifre od 170 milijuna kuna, koliko bi prema njihovim riječima koštao referendum o Zakonu o radu, zapravo plaše narod.

"Uplatite na račun sindikata iznos od 85 milijuna kuna i imat ćete savršen referendum, jer što god radi uprava premijerke Kosor, košta tri do pet puta više nego što bi trebalo", izjavio je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković, koji je optužio Vladu da neistinito prikazuje stvarne troškove referenduma, za čije je održavanje u protekla dva tjedna prikupljeno više od 720.000 potpisa građana.

U Zagrebu prikupljeno najmanje 228 tisuća potpisa

"Vladu može biti sram što plaši građane i želi ih posvađati. Krajnje je vrijeme da shvate da su građani stvarna vlast, a Vlada je tu da osigura to što narod traži", upozorio je Iveković. On je sve one koji u javnost iznose podatak o cijeni referenduma od 170 milijuna kuna pozvao da daju ostavku.

Također je iznio podatak da su sindikalni predstavnici do sada obradili 46 od ukupno 50 izbornih mjesta za prikupljanje potpisa u Zagrebu te da su samo u glavnom gradu prikupili čak 228.624 potpisa, odnosno 29,34 posto biračkog tijela u Zagrebu. To samo pokazuje, objasnio je Iveković, "da je ljudima dosta ovakvog ponašanja Vlade".

Predsjednički izbori stajali 95 milijuna kuna

Jučerašnju računicu Jadranke Kosor opovrgavaju i podaci Ministarstva financija koji kažu kako su prošlogodišnji predsjednički izbori porezne obveznike stajali 93,6 milijuna kuna. Niti predsjednički izbori iz 2005. godine, na kojima je Jadranka Kosor u drugom krugu izgubila od bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, nisu mnogo više stajali te su nas koštali ukupno 95 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Tu cifru treba još prepoloviti jer se referendum ne održava u dva kruga pa one koji rade na njemu treba plaćati samo jednu nedjelju. Ako 93,6 milijuna kuna podijelimo sa dva, onda dobivamo cifru od 46,8 milijuna kuna potrebnih za referendum.

Na referendumu ne treba platiti niti kandidate koji su prešli deset posto

No, niti toliko Jadranka Kosor ne bi platila za izjašnjavanje naroda, jer se na predsjedničkim izborima glasalo i na 200 mjesta u inozemstvu, što bi se ograničilo samo na diplomatsko-konzularna predstavništva. Za razliku od predsjedničkih izbora, nakon referenduma se ne bi morali podmiriti troškovi kandidata koji su prešli deset posto u prvom i drugom krugu. Za te smo kandidate nakon zadnjih izbora izdvojili 1,5 milijuna kuna, koji nam ne trebaju za referendum.

Kada se sve zbroji i oduzme, za provođenje referenduma nam je potrebno manje od 40 milijuna kuna pa nije jasno kako je premijerka došla do cifre od 170 milijuna kuna.

Pročitajte više