Kosorica srezala povlaštene mirovine za 10 posto!

SVE POVLAŠTENE mirovine veće od 3.500 kuna umanjuju se za deset posto! Jedini izuzeci od ovog pravila bit će stopostotni ratni invalidi, rudari i radnici izloženi azbestu. Takvu odluku na današnjoj sjednici je donijela hrvatska Vlada.

"Pazit ćemo da povlaštene mirovine ne padnu ispod 3.500 kuna", rekla je Jadranka Kosor. Manje mirovine će zbog ovog zakona imati 90.000 ljudi, a očekuje se da će se u 2010. na ovaj način uštedjeti oko 250 milijuna kuna. Zakon stupa na snagu od 1. srpnja.

Očekuje se da će se već iduće godine na kresanju povlaštenih mirovina uštedjeti oko 610 milijuna kuna. Kosorica je na današnjoj sjednici Vlade najavila i nove rezove, a na idućem zasjedanju Vlade trebalo bi se raspravljati o ograničavanju prava saborskih zastupnika na besplatna putovanja.

Najveće će rezove na mirovinama osjetiti bivši saborski zastupnici i članovi Vlade. Njihove mirovine, naime, iznose nešto više od devet tisuća kuna, što znači da će od 1. srpnja svakog mjeseca dobivati 900 kuna manje. Na povlaštene mirovine Vlada svake godine troši oko sedam milijardi kuna.

Pročitajte više