KOSOVO: U MITROVICI SE ŽIVOT POLAKO NORMALIZIRA

U etnički podijeljenoj Mitrovici, drugom najvećem gradu na Kosovu, stanje se u subotu nakon nasilnih izgreda polako normalizira.

Snage specijalnih postrojbi policije i KFOR-a s teškom ratnom opremom su razmještene pored mosta rijeke Ibar koji djeli grad na sjeverni i južni. Nitko ne može ući u tu zonu zvanu zona povjerenja ,gdje se i dalje primjenjuje policijski sat.

Informacija, koju je u subotu priopćio Odbor za ljudska prava i slobode u Mitrovici, da su predsjednika te organizacije Halita Beranija, inače istaknutog borca za ljudska prava, pripadnici KFOR-a uhitili u subotu na njegovom radnom mjestu, izazvala je dodatnu uznemirenost među albanskim građanima Mitrovice. Međunarodni izvori koji su željeli ostati anonimni navode da KFOR i UNMIK policija sumnjiče Beranija za umiješanost u nerede koji proteklih dana potresali Mitrovicu. KFOR i policija nisu dali nikakvo priopćenje u s vezi s razlozima za njegovo uhićenje.

U selu Qaber u općini Zubin Potok na sjeveru Kosova u subotu su ronioci nastavili u rijeci Ibar tražiti tijelo trećeg kosovskog djeteta koje se početkom tjedna utopilo u rijeci bježeži od Srba. Taj tragičan događaj pokrenuo je diljem Kosova val nereda koji su eskalirali u otvoreno nasilje u kojem je poginulo najmanje 28 osoba, a oko 600 ih je ranjeno.

nasilne izgrede diljem Kosova Tragičan događaja u jedino albansko selo u opčini Zubin Potok je pokrenuo val nasilja u kojem na cijelom Kosovu je poginulo najmanje 28 osoba a gotovo 600 je ozlijeđeno.

Sahrana dvoje pronađene djece održat će se u nedjelju, a kako je potvrđeno, sprovodu će biti nazočni visoki međunarodni i kosovski predstavnici. Policija i KFOR na Kosovu poduzeli su velike mjere osiguranja kako za vrijeme sprovoda ne bi izbili novi incidenti između Albanaca i Srba.

(Hina)xbb ysd

Pročitajte više