Kosovski parlament o formiranju srpske zajednice općina

SKUPŠTINA Kosova na današnjoj je sjednici ocijenila da formiranje srpske zajednice općina na sjeveru Kosova predstavlja stvaranje paralelnih institucija vlasti i u suprotnosti je s voljom kosovskog stanovništva i međunarodne zajednice.

Srpski zastupnici su u znak prosvjeda napustili rad sjednice na kojoj su predstavici albanskih stranaka i nesrpskih manjina na Kosovu naglasili da se stvaranjem srpske zajednice općina ugrožava ustavni okvir Kosova. Predstavnici skupštine Kosova naglasili su da je bilo kakva podjela Kosova u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN.

Kosovski parlament danas je raspravljao i o podizanju optužnice protiv Fatmira Limaja, zastupnika i voditelja zastupničke skupine Demokratske partije Kosova. Zastupnici su izrazili spremnost za suradnju sa sudom u Den Haagu, ali su naglasili da treba napraviti razliku između oslobodilačke borbe naroda Kosova i zločina koji su imali za cilj istrebljenje albanskoga pučanstva na Kosovu. Skupština je naglasila da se Fatmir Limaj sam predao, a bi mu trebalo biti omogućeno da se brani sa slobode.

Pročitajte više