Priština: Počelo suđenje bivšim časnicima OVK-a

ČETIRI bivša časnika OVK-a izvedena su danas pred sud u Prištini pod optužbom da su počinili ratne zločine protiv albanskog stanovništva tijekom 1998. i 1999. godine.

Rustem Mustafa, poznat i kao zapovjednik Remi, Nazif Mahmeti, Latif Gashi i Naim Kadriu terete se za ubojstva albanskih civila koji su pogubljeni pod optužbom da su surađivali sa srpskim vlastima tijekom sukoba na Kosovu. Očekuje se da će na suđenju svjedočiti oko 40 osoba, od kojih 15 u statusu zaštićenog svjedoka. Međunarodnim sudskim vijećem u Prištini predsjeda Britanac Timothy Clayson, dok optužbu zastupa Gery McCuarge iz Kanade.

Suđenje se odvija pod jakim sigurnosnim mjerama u Omladinskom sportskom domu u Prištini, odnosno u aneksu prostorija Odjela za pravosuđe. U blizini dvorane okupio se veliki broj građana, dok su u Podujevu, odakle su optuženi, održani masovni prosvjedi Albanaca koji su zahtijevali oslobađanje bivših visokih časnika OVK.

Jedan od odvjetnika u ovom procesu, Toma Gashi, izjavio je da se radi o političkom procesu kojim se želi omalovažiti oslobodilačka borba na Kosovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara