Kosovski Srbi odbijaju jačanje kosovskih institucija

KOSOVSKI Srbi najavili su u ponedjeljak prosvjede zbog namjera UNMIKa da prenese dio svojih ovlasti na kosovske institucije, tvrdeći kako je to korak ka odvajanju Kosova od Srbije.

Jedan od čelnika Srba na Kosovu i zastupnik u kosovskoj skupštini Oliver Ivanović upozorio je da će napetost na Kosovu rasti ako UNMIK bude proveo plan o prenosu ovlasti.

Predsjednik srpskog nacionalnog Vijeća sjevernog Kosova Milan Ivanović najavio je održavanje prosvjeda Srba u četvrtak, ističući kako oni na taj način žele odbaciti "pokušaj civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu Michaela Steinera da stvari neovisnu albansku državu".

Zastupnica u skupštini Kosova Rada Trajković je upozorila da su u kosovskim institucijama skoro isključivo Albanci i zauzela se za prekid prijenosa ovlasti dok ne budu rješeni egzistencijalni problemi kosovskih Srba i dok se ne provede decentralizacija.

UNMIK je u ponedjeljak ponovio kako će se proces prijenosa ovlasti s UNMIK-a na kosovske institucije nastaviti, te da je on "u skladu s rezolucijom 1244 Vijeća Sigurnosti UN-a".

Pročitajte više