Koštunica: Neovisnost Kosova potpuno je nerealna

Neovisnost Kosova apsolutno je nerealna, izjavio je predsjednik SRJ Vojislav Koštunica u intervjuu ´Nezavisnoj gazeti´ koji je taj moskovski dnevni list objavio u ponedjeljak.

Komentirajući izjave predstavnika kosovskih vlasti o nužnosti da se Kosovu prizna državna neovisnost i samostalnost, Koštunica je ustvrdio da ´konačnog rješenja o statusu Kosova ne može i neće biti dok se ne ispune sve obveze iz Rezolucije broj 1244 Vijeća sigurnosti UN´, odnosno dok se na Kosovo ne vrate svi prognani Srbi i pripadnici drugih nealbanskih nacija, te ne osiguraju prava nacionalnih manjina i sloboda kretanja.

Dva puta neuspjele predsjedničke izbore u Srbiji zbog slabog odaziva birača Koštunica je u ´Nezavisnoj gazeti´ objasnio tvrdnjom da je u biračke popise bilo nezakonito uneseno 850 tisuca ljudi (15 posto od ukupnog broja upisanih birača) te zbog činjenice što je bilo zabranjeno glasovanje za oko 400 tisuća jugoslavenskih državljana koji žive ili su u vrijeme izbora bili u inozemstvu.

Po mišljenju Koštunice, politička kriza u Srbiji može se riješiti jedino što skorijim održavanjem parlamentarnih izbora.

Na pitanje kako ocjenjuje predloženi nacrt ustavne povelje Srbije i Crne Gore i je li moguć opstanak zajedničke države Srba i Crnogoraca, Koštunica je ´Nezavisnoj gazeti´, među ostalim, odgovorio: ´Moj je stav da ustavna povelja nije najbolje rješenje za odnose Srbije i Crne Gore, ali u politici ne postoje idealna rješenja pa je taj dokument u ovom trenutku najviše što se moglo postići i predložiti. No moje je čvrsto uvjerenje da je iz povijesnih, ekonomskih i socijalnih razloga za Srbiju i Crnu Goru najbolje i najkorisnije rješenje da ostanu zajedno´.

Pročitajte više