STRAŠNA NESREĆA Pitali smo načelnika Kotoribe zašto ne premjesti raspelo: "Stoji tu već 300 godina"

Foto: Pixsell/Vjeran Zganec

U TEŠKOJ prometnoj nesreći u Međimurju poginula je 20-godišnja Ana Špoljar. Kako je izvijestila policija, do nesreće je došlo u Kotoribi, na križanju Ulice kralja Tomislava i Ulice bana Jelačića, kada je djevojka automobilom sletjela s ceste, zabila se u kameno raspelo nakon čega je došlo do zapaljenja auta. Počela su se postavljati pitanja zbog čega je uopće raspelo postavljeno uz prometnu cestu. 

>> VIDEO 20-godišnjakinja u Međimurju sletjela s ceste, zabila se u raspelo i poginula

>> Prometni stručnjak o tragediji u Kotoribi: Tko je i zašto na to mjesto postavio ogromni kameni križ?

Nije položila vozački ispit


Mlada žena iz Kotoribe nema položen vozački ispit, a automobil nije bio njezin. Na mjestu nesreće nije bilo ni tragova kočenja, pa se selom proširila informacija da se namjerno zabila u poklonac. Iza Ane je ostalo dvoje djece, sin (5) i 11-mjesečna kći. Djeca koja su ostala bez mame zbrinuta su kod njihovih očeva, prenosi Emeđimurje.

"Svašta se po selu priča. Ima dvoje djece, pa mislim da ne bi takvo što napravila, rekao je jedan od susjeda. U policiji su rekli kako zasad nema indicija da se radi o namjernom činu. Poslano je izvješće Državom odvjetništvu koje će odlučiti o daljnjim potezima i eventualnim dodatnim vještačenjima.

Inače, kameno raspelo, odnosno poklonac (pil) u Kotoribi nazivaju “kužni spomenik” jer je krajem 18tska,emedjimurje,zagreb.info,ljubomir grgec,raspelo,kotoriba,načelnik,auto,HRT,prometna nesreća,hak,glas koncila. ili početkom 19. stoljeća podignut radi zaštite od kuge.

Crkva je vlasnik zemljišta


Načelnik općine Ljubomir Grgec je za Emedjimurje rekao da je prije više godina predlagao da se premjesti na obližnju zelenu površinu, no nije pronašao zajednički jezik s konzervatorima.

"Pil je na crkvenom zemljištu. Htjeli smo ga premjestiti i ograditi kak’ Bog zapovijeda", rekao je Grgec.

Nije prva nesreća


Načelnik Grgec je za Index potvrdio kako ovo nije prva nesreća vezana uz to raspelo. Rekao nam je kako se prije desetak pijani vozač traktora već zabio u raspelo, ali su ga uspjeli restaurirati. Traktorist nije bio ozlijeđen.

Kad smo ga upitali tko odgovara za raspelo, odgovorio nam je kako je pil u vlasništvu Crkve, točnije Varaždinske biskupije.

Upitali smo ga i zašto ne maknu raspelo s ceste, a on je rekao kako stoji tu već tristo godina te da je, uz crkvu, jedina zaštićena stvar u Kotoribi. Kad smo pitali zašto onda prometna cesta prolazi kraj tako vrijednog komada kulture, načelnil Grgec rekao nam je kako je cesta tu oduvijek.

 

Pročitajte više