Kotorski biskup Ilija Janjić o položaju Hrvata

"BOŽIĆNI blagdani dolaze kao odraz našeg pročišćavanja, bilo vjerskog ili nacionalnog, kako bismo na ovim prostorima i u ovim vremenima, koja su, nadam se, mnogo bolja nego prije desetak godina, mogli ići naprijed ostajući ovdje, istaknuo je kotorski biskup msgr. Ilija Janjić, govoreći o ozračju u kojem Hrvati u Kotoru i cijeloj Crnoj Gori dočekuju božićne blagdane.

Na žalost, mnogi su otišli, kako je dodao, ne samo od devedesetih godina. Iseljavanje Hrvata Bokelja počelo je nakon pada pomorstva, pa onda u Prvom i Drugom svjetskom ratu te za vladavine komunizma, rekao je.

Sada kad se Crna Gora otvara i želi okrenuti Zapadu i demokraciji, Hrvati su dobili više slobode koja nije samo na papiru, jer je obnovljeno hrvatsko kulturno društvo Napredak, osnovano Hrvatsko građansko društvo Crne Gore - ustanove s hrvatskim predznakom što se prije nije moglo ni čuti ni izgovoriti - a u vlasti u Tivtu sudjeluje Hrvatska građanska inicijativa", izjavio je biskup. Smatra da je odnos prema Hrvatima u Boki kotorskoj i vjernicima pozitivan.

Govoreći o položaju Hrvata u kontekstu normalizacije hrvatsko-crnogorskih odnosa, kotorski je biskup istaknuo kako je došlo vrijeme kad su mnogi progledali i žele poštovati hrvatsko biće koje stoljećima živi u Boki kotorskoj. "Došlo je vrijeme da otvoreno možemo gledati svoju konkretnost i današnju situaciju da bismo mogli biti u tom društvu kao biseri koji imaju svoju vrijednost i da možemo slobodno reći da smo Hrvati", istaknuo je Janjić.

Govoreći o bogatoj spomeničkoj kulturnoj baštini Boke kotorske koja je u velikom dijelu u vlasništvu Hrvata i Katoličke crkve, biskup je rekao kako je kulturna baština Kotorske biskupije baština autohtonih Hrvata, koji tu žive od davnina žive i koji su, obogativši se uglavnom kao pomorci, izgradili crkve i kulturna dobra. Tako u Perastu ima 17 crkava, u Prčnju 13 i Kotoru 33.

"Ove godine dobili smo i nagradu Europa nostra za uspješnu sanaciju katedrale sv. Tripuna, ali se obnavljaju i druge crkve u skladu sa skromnim novčanim mogućnostima", rekao je, dodavši kako od dosadašnjih hrvatskih vlada unatoč obećanjima nije dobio ništa.

Crnogorska nam je vlada dala 300.000 njemačkih maraka, a nešto novca zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić, ističe kotorski biskup, koji od nove hrvatske Vlade i Ive Sanadera očekuje više razumijevanja za Hrvate koji su i daleko i blizu matici Hrvatskoj.

(Hina) hš mc

Pročitajte više