HMI: svečano otvorena priredba "tjedan hrvata iz crne gore"

Na priredbi "Tjedan Hrvata iz Crne Gore", otvorenoj večeras u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI), kulturnoj javnosti hrvatske metropole predstavlja se hrvatska autohtona zajednica u Crnoj Gori.

Priredbu koja se održava do 22. do 28. rujna svečano je otvorio Igor Dekanić, izaslanik pokrovitelja predsjednika Republike Stjepana Mesića, istaknuvši kako manjine trebaju biti most suradnje, a ne sredstvo prijepora među državama.

Odnosno, rekao je Dekanić, manjine trebaju biti ponos kako nacionalne matice tako i domovine u kojoj žive.

Suorganizatori "Tjedna Hrvata iz Crne Gore" su HMI, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba.

Da je hrvatska zajednica u Crnoj Gori dugo čekala na trenutak kada će moći u hrvatskome glavnom gradu prikazati isječak iz svoje kulturne prošlosti i sadašnjosti posvjedočio je Tripo Schubert, predsjednik Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore.

Zahvalivši pokrovitelju i organizatorima, Schubert je rekao da je prostor Boke kotorske, na kojemu živi najveći dio hrvatske manjine u Crnoj Gori, tijekom povijesti bio uglavnom onaj s kojega se više ispraćalo nego dočekivalo.

Da je Boka kotorska ne samo "Zaljev hrvatskih svetaca" već i rasadište brojnih intelektualaca podsjetio je Josip Gjurović, predsjednik Hrvatske bratovštine "Bokeljska mornarica 809" Zagreb. Ta činjenica, smatra Gjurović, čini Boku većom i značajnijom no što je to ona svojoj prostornošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vladimir Velnić, predsjednik Turističke zajednice Grada Zagreba i potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba ustvrdio je da Bokelji nisu gosti u Zagrebu jer pripadaju velikom i časnom hrvatskom narodu i živa su spona između domovine njihovih predaka i sadašnje domovine.

Svečanom otvorenju "Tjedna Hrvata iz Crne Gore", među ostalim nazočili su ravnatelj HMI-a Boris Maruna te kotorski biskup msgr. Ilija Janjić i veleposlanik Srbije i Crne Gore u Republici Hrvatskoj Milan Simurdić.

U telefaks poruci sudionicima večerašnje svečanosti crnogorski predsjednik Filip Vujanović izrazio je zahvalnost zbog održavanja priredbe i uspješnoga predstavljanja hrvatske nacionalne manjine iz Crne Gore kao mosta izgradnje dobrosusjedskih odnosa između dviju zemalja.

U sklopu Tjedna Hrvata iz Crne Gore održat će se više izložaba, koncerata, kazališnih predstava i okruglih stolova, bit će predstavljeno nekoliko knjiga, a posjetitelji će moći kušati i tradicionalna jela "bokeške kužine".

Večerašnju, kao i sve priredbe, pratit će glazbeni program u izvedbi ženske klape "Bisernice Boke".

U sklopu svečanosti kojom je obilježen početak priredbe predsjednik Kulturno-zavičajnoga društva Napredak iz Gornje Lastve Zoran Nikolić otvorio je izložbu povijesnih fotografija hrvatskih društava, starih razglednica i umjetničkih fotografija Boke kotorske.

(Hina) ip mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara