Kovač: Srbija na putu prema EU neće moći primjenjivati Zakon o univerzalnoj nadležnosti

Foto: FaH

MINISTAR vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koji je s ministrom branitelja Tomom Medvedom razgovarao s predstavnicima braniteljskih i stradalničkih udruga, rekao je da Hrvatska može blokirati Srbiju u pristupnim pregovorima o punopravnom članstvu u EU u Poglavlju 23 ako Srbija prema hrvatskim braniteljima počne primjenjivati zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine na području bivše SFRJ.

Nakon sastanka s predstavnicima brojnih udruga u Ministarstvu branitelja, zatvorenog za javnost, Kovač je istaknuo da Srbija na putu prema EU neće moći primjenjivati taj zakon, a morat će surađivati i u otkrivanju nestalih i njihovih posmrtnih ostataka.

Što se toga tiče, Srbija će morati razmjenjivati informacije s hrvatskim državnim tijelima i žrtvama rata omogućiti pristup pravosuđu, tj. pravdi, rekao je Kovač te dodao da će žrtve rata imati pravo na odštetu, a Srbija će imati obvezu sve odluke Suda u Haagu poštovati i primjenjivati.

Na pitanje novinara može li Hrvatska spriječiti da Srbija podiže optužnice protiv hrvatskih državljana, Kovač je odgovorio kako postoji bilateralni način i bilo bi najbolje da se to tako riješi.

Isto tako, postoji i europski okvir, istaknuo je, dodajući da je vladavina prava temeljno načelo funkcioniranja EU. Sada je obveza Srbije da se taj njihov zakon ne primjenjuje na Hrvatsku i ta obveza je ušla u pregovarački okvir, istaknuo je, dodajući da će Srbija - želi li napredovati prema EU, to morati primjenjivati i morat će taj kriterij poštovati, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač te poručio da će se svakih šest mjeseci provoditi nadzor nad ispunjavanjem te obveze.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako je jasno da je Hrvatska dobila alat kojim svakih šest mjeseci može vrednovati ono što je konkretno učinjeno. To je način da Hrvatska, ako izostane konkretno postupanje, tj. ako se pojavi otpor ili bilo kakav oblik primjene tog zakona, ima alat za blokadu ili prekid pregovora, istaknuo je, dodajući kako to vrijedi ako se ne bude surađivalo u vezi s pitanjem nestalih osoba.

"Prema informacijama koje smo ovdje dobili od ministra vanjskih poslova, Hrvatska dobiva mogućnost konstantnog nadzora postupaka i u svakom trenutku može zaustaviti pregovore", istaknuo je ministar Medved.

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški najavio je, među ostalim, nakon sastanaka da će se uskoro donijeti deklaracija hrvatskih branitelja koju će dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova i - kako je rekao - obvezivat će sve hrvatske vlade, bez obzira na tko je na vlasti, te da hrvatski branitelji - ako se ne poštuje pravo i njihovo mišljenje - neće dopustiti da bilo tko zatvori Poglavlje 23.

Pročitajte više