Krađa žita: Čelnicima Đakovštine određen 48-satni pritvor

PREDSJEDNIKU Uprave Đakovštine Miji Matiću i članu Uprave tog poduzeća Pašku Gašparu istražni sudac Županijskog suda u Osijeku odredio je 48-satno zadržavanje u pritvoru.

> Sedam zaposlenika Đakovštine osumnjičeno za varanje na zalihama žitarica

> Na turskom teretnjaku u Splitu pronađeno nestalo žito iz Đakovštine?

Njih dvojica su, uz još petero zaposlenika tvrtke, ispitani zbog malverzacija sa žitaricama i uljaricama u toj tvrtki. Glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac je rekao kako u tih 48 sati nadležni državni odvjetnik treba odlučiti o podnošenju istražnog zahtjeva.

"Kaznene prijave podnesene su protiv još pet odgovornih osoba iz te tvrtke zbog zloporabe položaja i ovlasti, te protiv pravne osobe Trgovačkog društva Đakovština d.d. iz Đakova", kazao je Rožac. Procjenjuje se da je Đakovština dužna oko pola milijarde kuna. Više od 1.500 seljaka od tvrtke potražuje oko 18 milijuna kuna, a 470 radnika tri mjeseca nije dobilo plaću. Đakovština i državi duguje oko 50 milijuna kuna.

Prvo će se istraživati kamo je nestalo žito

Još nije poznato koliko će ljudi iz Đakovštine biti optuženo. Kada se i formalno otvori istraga, prvo će se istraživati kamo je nestalo žito. "U toj fazi otvorene formalne istrage istraživat će se u kojem je smjeru i kamo nestalo žito, novac i u što je taj novac utrošen", zaključio je Rožac.  

Pročitajte više