Kraj privatizacijske trakavice: Dukat kupuje KIM

PRIVATIZACIJSKA trakavica u slučaju Karlovačke industrije mlijeka (KIM) konačno je završena - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) na današnjoj je sjednici odlučio kako će KIM biti prodan Dukatu.

U već petom pokušaju privatizacije KIM-a, Dukat je za kupnju 66,96 posto KIM-ovih dionica, odnosno 70.277 dionica ukupne nominalne vrijednosti nešto veće od 21 milijun kuna, ponudio 15,8 milijuna kuna, kolika je i bila početna cijena. U roku od pet godina od preuzimanja, Dukat se obvezao u KIM uložiti 143,42 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Osim ulaganja, kojima bi se KIM trebao modernizirati, Dukat je obećao i kako će u periodu od najmanje dvije godine od preuzimanja zadržati 190 radnika KIM-a. Također, najavili su i kako su spremni preuzeti preostalih 33,04 posto KIM-ovih dionica.

Polančec: Za KIM konačno dolaze bolji dani

I sam zadovoljan okončanjem privatizacijske sage, Polančec je rekao kako skorim potpisivanjem kupoprodajnog ugovora s Dukatom "za KIM i njegove kooperante konačno dolaze bolji dani".

Prerada žitarica završila u rukama Granolina

Upravni odbor HFP-a prihvatio je i ponudu tvrtke Granolino iz Zagreba, za preuzimanje Prerade žitarica iz Grubišnog polja - jedne od dviju tvrtki nastalih restrukturiranjem Zdenke, mliječne industrije iz Velikih Zdenaca. Za 99,91 posto Prerade žitarica Granolino će izdvojiti 3,3 milijuna kuna.

Iznos iz ponude za milijun kuna je premašio početnu cijenu iz natječaja, a Granolino će u Preradu žitarica uložiti 40,7 milijuna kuna. Iz Zdenke će biti preuzeta 23 radnika, a otvorit će se i 10 novih radnih mjesta. Zadnja faza restrukturiranja Zdenke trebala bi započeti uskoro.

Upravni odbor HFP-a na današnjoj je sjednici raspravljao i o privatizaciji Trimota, Adriachema, ZRC-a Lipik, Regionalne veletržnice Benkovac i Imote.

I.M.
Foto: Radio Mrežnica

Pročitajte više