Krakov: Mesić s predsjednicima Poljske, Makedonije i Rumunjske

PREDSJEDNIK RH Stipe Mesić sastao se u srijedu navečer u Krakovu sa svojim domaćinom, poljskim predsjednikom Aleksandrom Kwasnievskim, predsjednikom Makedonije Borisom Trajkovskim i rumunjskim predsjednikom Ionom Ilescuom na jednosatnim razgovorima na kojima se dotaknulo više tema od stanja u Iraku, do UN-a i Europske unije.

Mesić se nalazi u dvodnevnom posjetu Poljskoj tijekom kojeg će u četvrtak, na osobni poziv Kwasnievskog, sudjelovati u radu 13. godišnjeg Gospodarskog foruma posvećenog proširenju EU i pitanju radi li se o tek prvoj ili možda posljednjoj etapi integracijskog procesa.

Kwasnievski je poslije susreta u atriju drevnog krakovskog sveučilišta Jagiellon, najstarijeg u Poljskoj, u kratkoj izjavi za novinare rekao da je siguran da će u narednom ciklusu proširenja EU biti mjesta za Rumunjsku ali da koraci koje i Hrvatska i Makedonija poduzimaju svjedoče o tome da je europska politika "otvorenih vrata" dobra politika.

"Svi ćemo se mi naći unutar iste strukture", izrazio je svoje uvjerenje Kwasnievski.

Mini-summit šefova država zemalja srednje i jugoistočne Europe, uz, za sada, neobjašnjen izostanak ukrajinskog predsjednika Leonida Kučme, bio je posvećen i pitanju Iraka, gdje su upravo u srijedu poljski vojnici započeli misiju kontrole i stabilizacije u dodijeljenom sektoru u središnjo-južnom dijelu zemlje.

Kwasnievski se zahvalio hrvatskim, rumunjskim i makedonskim partnerima na potpori poljskoj misiji u Iraku.

Osvrnuvši se na ulogu UN-a, čelnik poljske države je istaknuo da je ta svjetska organizacija vrlo važna ali je pritom izrazio stajalište koje govori o potrebi reformiranja UN-a.

Kwasnievski je na kraju izrazio nadu da će Gospodarski forum, koji se niz godina bavi gospodarskom i političkom preobrazbom regije, i u svom 13. izdanju uroditi plodom i dodatno približiti zainteresirane strane.

Kako Krynica, mjesto udaljeno oko 120 km jugoistočno od Krakova, na poljskom jeziku znači "izvor", Kwasnievski je izrazio nadu da će sutrašnji forum biti "lijepi izvor dijaloga".

Hrvatski se predsjednik pred sam susret s ostalim šefovima država nakratko sastao i s predstavnicima tvrtke Pliva-Krakov, treće po veličini tvrtke u okviru Pliva Grupe i jedne od vodećih farmaceutskih društava u Poljskoj. Predsjednik Mesić je, odgovarajući na pitanje poljskih gostiju o tome može li se računati i na duge hrvatske investicije osim Plive odgovorio da se "naša zemlja zauzima za izlazak na strana tržišta".

"To mogu veliki igrači u regiji, a Pliva je jedan od njih", kazao je Mesić.

Predsjednik je dodao da se može ne samo bilateralno surađivati već i zajedno, izlaskom na treća tržišta.

Predsjednik Mesić u četvrtak u Krynici u poslijepodnevnim satima sudjeluje na plenarnoj sjednici Foruma pod nazivom: "Srednja i istočna Europa - završetak ili novi početak?", nakon čega će biti uručena nagrada tvrtki godine u regiji.

Tiskovna konferencija je zakazana za oko 17 sati.

Pročitajte više