Mesić o posjetu Beogradu: Što prije zatvoriti otvorena pitanja

Mesić o posjetu Beogradu: Što prije zatvoriti otvorena pitanja
PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji 10. rujna treba otputovati u prvi predsjednički posjet državnoj zajednici Srbije i Crne Gore (SiCG), kazao je u utorak kako očekuje da u Beogradu jedna od tema razgovora bude pitanje nestalih i ubijenih osoba tijekom Domovinskog rata.

"Dvije zemlje moraju više surađivati kako bi rasvijetlile pitanja nestalih i ubijenih osoba tijekom Domovinskog rata", rekao je predsjednik u intervjuu za Hrvatski radio.

Za Miloševićeva režima postojali su logori u kojima je mnogo ljudi ubijeno i nestalo, podsjetio je Mesić zaključivši da sadašnja vlast u SiCG mora pomoći razriješiti to pitanje.

"Ali isto tako hrvatske institucije moraju pomoći", kako bi se pronašao bilo koji građanin Srbije kojemu se izgubio trag u Hrvatskoj, rekao je predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U intervjuu je Mesić ponovio već prošlog tjedna najavljene teme razgovora u Beogradu: rješavanje pitanja povratka izbjeglih, povratka privatne i pravne imovine.

Namjera mi je da se ubrza rješavanje povratka imovine hrvatskih tvrtki u SiCG ali isto tako i njihovih tvrtki u Hrvatskoj, rekao je, te dodao kako je potrebno omogućiti povratak izbjeglica u sigurnost i pomoći im da dođu u posjet i da raspolažu vlastitom imovinom.

Na pitanje hoće li s beogradskim sugovornicima razgovarati o neriješenim graničnim pitanjima, u prvome redu Šarengradske ade, Mesić je odgovorio kako očekuje o tom pitanju samo načelne razgovore.

"O tome će biti jedino principijelnih razgovora, da vojske ne budu na granici, da se to prepusti civilnim organima i da se omogući normalno komuniciranje preko granica", rekao je.

U Beogradu Mesić očekuje sastanak s vodstvom državne zajednice Srbije i Crne Gore, ali i s predstavnicima, odnosno predsjednicima i Crne Gore i Srbije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara