Kraljica Elizabeta II u Njemačkoj

BRITANSKA kraljica Elizabeta II počinje u utorak trodnevni državni posjet Njemačkoj kojime želi pridonijeti jačanju poslijeratne pomirbe između dviju zemalja.

Kraljica, u pratnji supruga princa Philipa, bit će domaćin dobrotvorne gala večeri na kojoj će se prikupljati novac za dovršetak obnove drezdenske Frauenkirche, no ne očekuje se da će se službeno ispričati za bombardiranje tog njemačkog grada kao što traže njemački mediji.

U dvodnevnom anglo-američkom bombardiranju Dresdena u veljači 1945. poginulo je između 25.000 i 40.000 ljudi, među kojima je bilo mnogo civila izbjeglica. Uništeno je više od 80 posto grada, uključujući Frauenkirche. Obnova crkve dosad je stajala 93 milijuna eura, a za dovršetak projekta potrebno je još pet milijuna.

"Ovaj državni posjet prilika je za slavljenje anglo-njemačkog prijateljstva", rekao je Sir Peter Torry, britanski veleposlanik u Njemačkoj.

Prema pisanju britanskog tiska, druga važna tema posjeta je zaštita okoliša.

U želji da doprinese svjetskoj debati o klimatskim promjenama, kraljica će u srijedu u Berlinu otvoriti konferenciju pod nazivom "Klimatske promjene: Suočimo se s izazovom zajedno", jednu od najvećih te vrste u Europi. Sudionici bi trebali usuglasiti zajedničko njemačko-britansko stajalište o pitanjima zaštite okoliša koje će biti izneseno na idućem sastanku G8 u Škotskoj iduće godine.

Zaštita okoliša nije jedina zanimljivost kraljičina posjeta Njemačkoj.

Njemački tabloid Bild objavio je da će zbog pogreške protokola kraljica u utorak navečer večerati u starom pruskom sjedištu vojne logistike (Zeughaus) u kojem je Hitler održavao primanja za najviše naciste, uključujući Goeringa i Himmlera. "Kraljica će večerati u Hitlerovoj Dvorani heroja", upozorava list na naslovnici. Hitler je u toj zgradi držao i govore u kojima je napadao Veliku Britaniju, ističe list.

Britansko veleposlanstvo tomu, međutim, ne pridaje toliku važnost. "Uvijek se može pronaći nešto iz prošlosti. Ovaj posjet usmjeren je prema budućnosti", rekao je glasnogovornik veleposlanstva.

Elizabeta II posjetit će i britanske tvrtke bazirane u Njemačkoj kao što je Rolls Royce, a svratit će i u Potsdam te Duesseldorf.

Pročitajte više