Kramarić: LS i HSLS pred ujedinjenjem

POTPREDSJEDNIK LS-a Zlatko Kramarić na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu rekao da su LS i HSLS pred ujedinjenjem jer je to, kazao je, jedini način da se onemogući daljnja polarizacija hrvatske političke scene.

Predsjednica nove stranke bit će sadašnja potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić, kazao je Kramarić.

Na prošlim parlamentarnim izborima te su dvije stranke ostvarile porazne rezultate i nova stranka mora vratiti povjerenje birača i osigurati potporu kao u početku devedesetih, kazao je Kramarić.

Na novinarska pitanja Kramarić je kazao je da još nije vrijeme za uključenje HNS-a u postupak ujedinjenja HSLS-a i LS-a.

Novog čelnika splitskog LS-a Silvestra Krku novinari su upitali kako će se postupak ujedinjenja provesti u Splitu, jer su HSLS-ovci javno poručili kako im ne pada na pamet biti u istom jatu s bivšim gradonačelnikom Miroslavom Buličićem, koji je izbačen iz HSLS-a, pa ušao najprije u Libru i onda u LS. Krka je rekao da i HSLS-ovci trebaju shvatiti da su porazni izborni rezultati za splitsko Gradsko vijeće zadnje upozorenje liberalnim strankama.

Govoreći o političkim prilikama u Splitu, u kojem je HDZ došao na vlast nakon desetljeća provedena u oporbi, Kramarić je osudio, kako je kazao, politički revanšizam nove vlasti, koja smjenjuje direktore gradskih poduzeća. Dodao je da Split u tome nije usamljen primjer i da takvu praksu provode i gradske vlasti u Zagrebu i Osijeku.

Na upite o aktualiziranim slučajevima neriješenih ubojstava srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992., bivši osječki gradonačelnik Kramarić je rekao kako pravosudna tijela trebaju rasvijetliti pozadinu tih tragičnih događaja. Zbog medijske pozornosti stvara se dojam da je cijela priča sada namjerno tempirana, no neovisno o tome je li osječki slučaj namjerno tempiran baš nakon Glavaševa razlaza s HDZ-om, ta bi crna priča kat-tad postala predmetom policijske i pravosudne istrage, rekao je Kramarić. 

Pročitajte više