Krapina uvodi maske na otvorenom na mjestima gdje su gužve

Ilustracija: Pixsell

U PROTEKLA 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije potvrđeno je 56 novozaraženih, žarišta nema, a budući da se virus proširio po cijeloj županiji, stožer će zatražiti obvezno nošenje maski i na otvorenome gdje je veći protok ljudi, rečeno je u petak u Zaboku.

Od četvrtka se oporavilo 59 osoba, tako da su trenutačno aktivna 522 slučaja, a u samoizolaciji su 1133 osobe.

"U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 36 pacijenata, među kojima ih je pet na respiratoru, a 10 pacijenata je u bolnici u Krapinskim Toplicama", rekao je načelnik županijskog stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek i dodao da je broj novooboljelih na 100.000 stanovnika u proteklih sedam dana 281.

Rekao je i da će stožer predložiti Nacionalnom stožeru da donese mjeru obveznog nošenja maski i na otvorenome, ondje gdje se očekuje veći protok ljudi.

"To se odnosi na tržnice, prostore oko trgovačkih centara i vjerskih objekata", rekao je Ferek Jambrek.

Otvoren intenzivni covid-odjel

Ravnatelj zabočke bolnice Tihomir Vančina istaknuo je kako je ponovo otvoren intenzivni covid-odjel, zbog većeg broja pacijenata.

"Povećan je broj pacijenata na respiratoru, trenutačno ih je pet. S obzirom na pacijente koji se nalaze na odjelu i u kakvom su stanju, očekujemo i dalje povećanje tog broja", rekao je Vančina.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan rekao je da su dosad prvom dozom cijepljena 2192 zdravstvena djelatnika, a drugom dozom 1801.

"Gotovo 20.000 ljudi je već sada obuhvaćeno ovom akcijom cijepljenja u našoj županiji, a za idući tjedan je najavljena manje-više slična količina cjepiva koja je bila i sad", dodao je Jadan.

Župan Željko Kolar rekao je kako je donio odluku da se i sljedeći tjedan nastava u školama održava po dosadašnjem modelu.

"Kompletna osnovna škola ide po A modelu, kao i svi maturanti i završni razredi, a ostali razredi srednjih škola idu po kombinaciji B i C modela", rekao je Kolar.

Pročitajte više