Sjednicu o Borasu koji se cijepio preko reda vodi šef HGK koji se cijepio preko reda

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

SUTRA se održava sjednica koja bi mogla voditi prema smjeni rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa koji se našao usred afere s 'cijepljenjem preko reda', dok Sveučilište tresu svađe među fakultetima i najnoviji slučajevi brojnih prijava za seksualno uznemiravanje.

Sutra u podne, naime, sazvan je Sveučilišni savjet, tijelo koje nadzire zakonitost rada Sveučilišta. Održavanje sjednice inicirao je ministar znanosti Radovan Fuchs, pozivajući predsjednika Savjeta Luku Burilovića da analizira i utvrdi pravne okolnosti o zbivanjima na Sveučilištu. Svoja očekivanja ministar je otkrio za RTL.

"Nisam taj koji treba suditi o tome je li nekom početak ili kraj. Ja se nadam da je ovo početak konsolidacije i uređenja odnosa unutar sveučilišta. Očekujem da će upravo ona tijela koja su sukladno autonomiji sveučilišta zadužena i nadležna, i upravo za to i postavljena i osnovana, dobro prodiskutirati kompletnu situaciju", rekao je Radovan Fuchs za RTL.

Borasu je jedan od krimena što se cijepio preko reda. Danas je otkriveno da se i Burilović, koji vodi sjednicu o Borasu, cijepio preko reda.

Koje su ovlasti Savjeta?

Sveučilišni savjet tijelo je koje radi na sjednicama, a u njemu, osim navedenih članova, sudjeluje i rektor, no bez prava glasa. Savjet najmanje jednom godišnje podnosi izvješće Hrvatskom saboru te o njemu obavještava Senat, vrhovno upravljačko tijelo Sveučilišta. Savjet to izvješće, doduše, Saboru nije podnio gotovo pet godina, piše Srednja.hr.

U slučaju težih nepravilnosti u radu, i to posebice ako nadležna sveučilišna tijela te nepravilnosti ne otklone, kako to propisuje Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Savjet može sazvati Senat i tražiti raspravu o tim pitanjima. Osim toga, o utvrđenim nepravilnostima zakonski može izvijestiti Hrvatski sabor, ali i “predlagati potrebne mjere”.

Prema Statutu zagrebačkog sveučilišta usko su određene nadležnosti Sveučilišnog savjeta. Tako Savjet, među ostalim, nadzire dvije ključne stvari; to je “zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela” te “racionalnost korištenja kadrovskih i materijalnih resursa”. Statutom je također propisano da to tijelo može sazvati sjednice Rektorskog kolegija i Senata te na dnevni red staviti “određena pitanja iz svoje nadležnosti”.

Pročitajte više