Kremlj uvjeren da će Putin pobijediti ako se kandidira na izborima 2024.

Foto: EPA

Kremlj kaže da je uvjeren kako će ruski predsjednik Vladimir Putin (71) pobijediti na predsjedničkim izborima 2024. ako se odluči kandidirati za još jedan mandat.

Ni Putin ni Kremlj nisu potvrdili hoće li se on kandidirati za još jedan šestogodišnji mandat, koji bi ga zadržao na čelu Rusije do 2030. godine, a potencijalno i kasnije. Međutim, nekoliko medijskih izvještaja citiralo je neimenovane izvore koji tvrde da će se Putin kandidirati.

Peskov: Ako se kandidira, Putin će sigurno pobijediti

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, za CNBC je rekao da vjeruje kako bi Putin, iako o tome nema službene najave, pobijedio kada bi se kandidirao na izborima koji će se u Rusiji održati u ožujku iduće godine. 

"Još nije bilo službene objave. Ali ne sumnjam da će, ako se kandidira, sigurno pobijediti. Društvo je konsolidirano oko predsjednika", napisao je Peskov u mailu CNBC-ju.

Putinov je rejting porastao otkad je rat u Ukrajini počeo

Mjesečna ispitivanja javnog mnijenja koje je proveo neovisni Levada centar pokazuju da je Putinov rejting bio 82 posto u listopadu, nakon što se kretao oko 80 posto otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. Prije rata, Putinov rejting bio je oko 60 posto.

Putin je prvi put došao na vlast uoči 2000. godine. Od tada je izmjenjivao uloge premijera i predsjednika s drugim visokim dužnosnicima, ali uvijek je ostao na vodećim položajima.

Za vrijeme Putinova mandata, oporbene stranke su raspuštene, zabranjene i stavljene izvan zakona, a istaknuti Putinovi kritičari i protivnici, poput oporbenog vođe Alekseja Navalnog, bili su maltretirani i zatvarani.

Drugi su pobjegli iz Rusije, odlučivši otići u egzil zbog vlastite sigurnosti, ali su sa svojim aktivizmom nastavili u inozemstvu. Brojni Putinovi kritičari umrli su pod misterioznim okolnostima tijekom posljednjih dvaju desetljeća, a Kremlj je svaki put govorio da nema nikakve veze s njihovom smrću.

Nema protukandidata

Kremlj inzistira na tome da Rusija ostaje politički pluralna demokracija. U prethodnim izjavama za CNBC, Kremlj je, odgovarajući na pitanje tolerira li protivnike u ruskom političkom sustavu, rekao da u Rusiji postoje političari s različitim pogledima i pozicijama.

U zemlji navodno postoje oporbene stranke, ali se na njih gleda kao na dio "sistemske oporbe". To znači da su registrirane političke stranke poput Komunističke partije, Liberalno-demokratske stranke ili Pravedne Rusije - za Istinu teoretski dio opozicije.

No u stvarnosti oni podržavaju vladu. Štoviše, još veću podršku daju vladi otkako je Rusija u veljači 2020. pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Pročitajte više