Krenuli pritisci iz Europe: "Milanović mora zvati MMF, dijeliti otkaze i rezati plaće i mirovine"

"ZORANE, veliki brat te gleda", prva je poruka koju je novi hrvatski premijer dobio iz europskih financijskih krugova. Nije stigao šef Kukuriku koalicije pošteno ni proslaviti pobjedu, a pritisci su već počeli: niz grlo mu guraju MMF i podsjećaju ga da kreditni rejting Hrvatske klizi prema "smeću".

Royal Bank of Scotland: Hrvatskoj treba MMF

"Hrvatska će morati ući u aranžman s MMF-om", rekao je Bloombergu Tim Ash, direktor istraživanja tržišta u razvoju u Royal Bank of Scotland (RBA). Michele Napolitano, pomoćnik direktora u agenciji Fitch poručuje da će buduća vlada odmah morati početi vući nepopularne poteze, u vidu rezanja potrošnje.

"Moramo pričekati da vidimo kako će izgledati prijedlog njihovog proračuna. Na papiru, gospodarski program buduće vlade izgleda kao da ide u pravom smjeru. Vidimo da žele zaustaviti javni dug na 60 posto BDP-a, te srezati deficit na tri posto BDP-a", poručuje Napolitano.

Netko mora donositi i nepopularne odluke

Međutim, to ne znači da je Hrvatski rejting pobjedom Kukuriku koalicije ušao u sigurnu zonu. Iz Fitcha poručuju da tek treba vidjeti kakav će utjecaj politika nove vlade imati na rejting Hrvatske, koji trenutno iznosi BBB- i samo ga jedna stepenica dijeli od "junka". Napolitano nije propustio istaknuti niti da Fitch očekuje da će Hrvatski BDP iduće godine rasti za mizernih 0,3 posto.

"Zbog slabijeg rasta prihoda hrvatska će vlada morati rezati troškove, posebno u mirovinama, javnoj upravi i plaćama javnog sektora. To nisu popularne odluke", kaže Napolitano. Zbog toga će, smatra Ash, Hrvatskoj trebati MMF koji može pomoći u proračunskoj konsolidaciji i osigurati Hrvatskoj sredstva koja su potrebna za provođenje nužnih reformi.

Rezovi jesu potrebni, ali gdje su tu ulaganja?

Govoreći o gospodarskom planu Kukuriku koalicije, Milanović je nedavno izjavio kako mu termin "rezovi" nije po volji. "Ne želimo rezati, nekome nanositi bol, oduzimati građanima ionako male mirovine. To nikako. Ali ako treba štedjeti, donositi odluke, mi želimo biti ti koji će ih donositi", govorio je Milanović u predizbornom razdoblju.

Priču će, prema svemu sudeći, uskoro morati promijeniti. Hrvatska je navikla svirati kako Europa pleše, a tonovi koji dolaze sa zapada samo dan nakon izborne pobjede Kukuriku koalicije strogo su neoliberalistički. MMF, doduše, više nije babaroga kakva je bio nekad, a nužnost rezova je činjenično stanje stvari. Pitanje je samo može li se Milanović oduprijeti drugim zahtjevima koji su se već počeli nazirati, poput privatizacije struje, vode, autocesta...

Pri tom mora imati na umu i da rezovi bez ulaganja i nada da će se tržište, ako ga se pusti na miru, oporaviti samo od sebe neizbježno vode prema katastrofi. U eurozoni, posebno u Grčkoj, tome smo već svjedočili. Ukoliko Milanović pristane na rezanje samo da bi se mogao i dalje jeftino zaduživati, pa novac od novih dugova koristiti za otplaćivanje postojećih kredita, "grčki scenarij" mogao bi postati i Hrvatska realnost.

Pročitajte više