Kreteni, dignite još PDV :) Slavonci masovno kupuju u BiH

Foto: FAH

SLAVONCI masovno odlaze u shopping u susjednu Bosnu i Hercegovinu, pokazuju to vrijednosti kupljene robe za koju je podnesen zahtjev za povrat PDV-a. Najviše se to osjeti u Orašju, gdje su Slavonci u trgovačkim centrima u prvih šest mjeseci ove godine potrošili više novca nego tijekom cijele 2016. godine.

U prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima direktora Granične policije BiH Zorana Galića, preko graničnog prijelaza Orašje zabilježen je prelazak čak 2.127.957 osoba i 932.717 prijevoznih sredstava. Dnevno je  prijelazom Županja-Orašje u prosjeku prolazilo 5153 vozila s 11.757 putnika.

Jedan od glavnih razloga odlazaka u prekogranični shopping je povrat PDV-a na kupljenu robu koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. Strani državljani koji nemaju prebivalište u toj državi carinskoj službi na uvid daju račune, robu i original popunjen obrazac za povrat poreza.

"Za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. na Graničnom prijelazu Orašje ovjereno je 22.528 obrazaca za povrat PDV-a stranim državljanima, a ukupan iznos koji bi trebao biti vraćen je 1.707.053,25 konvertibilnih maraka", kazao je za Glas Slavonije glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

U šest mjeseci Slavonci potrošili više nego cijele prošle godine

Riječ je o iznosu od oko 6,8 milijuna kuna koji pokazuje da su u prvih šest mjeseci ove godine strani državljani, a u konkretnom slučaju prednjače Slavonci, u trgovačkim centrima Bosanske Posavine potrošili više nego u cijeloj 2016.

Ako se zna da se pravo na povrat poreza ostvaruje kupnjom robe u vrijednosti minimalno 100 konvertibilnih maraka (400 kuna), u što se ne računa alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duhana te motorna ulja i goriva, a da svakodnevno brojni građani preko granice odlaze upravo zbog toga, ukupni iznos koji su Slavonci ostavili u BiH mnogo je veći.

Puno je kupaca, posebice iz županjske Posavine koji često odlaze u Orašje i troše manje od 100 KM (400 kuna) za jednu kupnju, a treba spomenuti Arizonu te poznatu orašku tržnicu, gdje Slavonci također ostavljaju pozamašne svote, ali ne ostvaruju pravo na povrat poreza.

Osim po špeceraj, gorivo, lijekove, kupci preko granice odlaze i zbog PVC stolarije, namještaja, dječjih kolica i opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, automehaničarskih, vulkanizerskih i frizerskih usluga, ali i školovanja, razonode, zabave i provoda.

Najtraženija roba zasigurno je rezani duhan koji se u Orašju prodaje po cijeni od 100 do 120 kuna za kilogram.

Pročitajte više