Kridor Vc još nije na dnevnom redu vijeća ministara BiH

UNATOČ ranijim najavama, sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj se trebalo raspravljati o ponudama hrvatske vlade i tvrtke "Bosmal" za gradnju dijela koridora Vc kroz BiH, u četvrtak nije održana.

Iz Vijeća ministara najavljeno je kako će vlada zasjedati u petak no na dnevnom redu kakav je dostavljen medijima ponovo nema točke koja bi se odnosila na gradnju autoceste prema luci Ploče.

Predstavnici "Bosmala", braća Edin i Nijaz Šabanović u srijedu su u Sarajevu premijeru Adnanu Terziću predali dokumentaciju koja treba dokazati kako je ova tvrtka prikupila bankovne garancije za 300 milijuna eura nužnih za izradu studije izvedivosti i projektne dokumentacije te rješavanje imovinsko-pravnih pitanja.

U četvrtak je iz "Bosmala" priopćeno kako je u Sarajevu doputovao direktor "Bank Islam Malaysia Berhad" (BIMB) Dato Ahmad Tajudin Abdul Rahmad.

Cilj njegovog posjeta je obilazak gradnje "Bosmalova" City Centra, stambeno-poslovnog objekta koji bi trebao biti najviši na Balkanu, ali i osobna potvrda jamstava koje BIMB nudi za početne radove na koridoru V.c.

Prema navodima "Bosmala", "Bank Islam Malaysia" koja je osnovana 1983. godine raspolaže kapitalom od oko četiri milijarde eura i mrežom od 85 filijala razgranatih širom svijeta.

Sedam ovih filijala bavi se financiranjem automobilske industrije.

BIMB u Indoneziji posjeduje 56 posto dionica islamskih osiguravateljskih tvrtki, u Saudijskoj Arabiji 49 posto a u Sri Lanki 20 posto.

Ova je banka do sada pružila garancije u iznosu od 600 milijuna dolara Vladi Malezije a s nešto više od milijardu eura financirala je gradnju međunarodne zračne luke u Kuala Lumpuru kao i gradnju nadzemne željeznice u tom gradu.

Pročitajte više