Kristijanu Stojanoviću četiri godine i četiri mjeseca zatvora za pokušaj ubojstva Lea Paurevića

Foto: Index

KRISTIJAN STOJANOVIĆ pribrojio je još četiri godine i četiri mjeseca zatvora svom bogatom dosjeu. Vrhovni sud potvrdio je presudu splitskog suca Vlade Živaljića za pokušaj ubojstva redara Lea Paurevića na Poljudu u lipnju 2010. godine. Stojanović je kao suvozač na motociklu prema Jaguaru sa Paurevićem ispalio šest hitaca, dva metka su pogodila metu. 

Prilikom privođenja i ispitivanja u Državnom odvjetništvu, Stojanović je priznao da je pucao, no kasnije je to demantirao. Požalio se kako mu je tadašnji branitelj rekao da je sve zabetonirano i da je najbolje da sve prizna. Vrhovni sud upravo takvo objašnjenje navodi na zaključak o istinitosti priznanja.

Pričao društvu kako je pucao na Paurevića

Paurević je nakon ranjavanja čuo kako se po gradu priča da se Stojanović pijan i drogiran u jednom većem društvu u kafiću hvalio kako je pucao na njega. Stojanovića je, pak, policiji prijavio kum zbog ubojstva Ive Stipetića na Kočinjem brdu kod Klisa krajem 2010. godine. U tijeku mu je ponovljeno suđenje za to (ne)djelo. Slobodnoj Dalmaciji se povjerio kako je napravio mnogo zla, ali da Stipetića, svog prijatelja nije ubio. 

Već je pokušao ubiti: Olakotne okolnosti za specijalnog povratnika

Državno odvjetništvo žalilo se na sankciju za pokušaj ubojstva Paurevića, no Vrhovni sud nije našao prostora da mu se da još koja godina zatvora, unatoč specijalnom povratničkom statusu. Stojanović je, već, naime, pokušao ubiti, i to Gorana Matijevića Surlu, poznatog splitskog ugostitelja. U restoranu Pimpinela ispucao mu je četiri metka u prsa. Matijević je, čudom, preživio.

Vrhovni sud zaključio je da je vijeće suca Živaljića pravilno cijenio olakotne okolnosti za Stojanovića, smanjenu ubrojivost, obiteljske prilike i narušeno zdravlje, pa i oni smatraju da će takva sankcija ostvariti sve predviđene svrhe kažnjavanja.

Usto, drže i da se nije mogla opozvati uvjetna kazna od šest mjeseci zatvora zbog premlaćivanja Joška Svaline u splitskom zatvoru, i to zbog toga jer je istekao rok kušnje od četiri godine.

 

 

Pročitajte više