Krnić: S Carlom del Ponte nismo razgovarali o novim optužnicama

VISOKI vladin dužnosnik izjavio je u srijedu navečer da za boravka glavne haške tužiteljice Carle del Ponte u Zagrebu nije bilo govora o novim optužnicama protiv osoba s područja Hrvatske.

"Bez diplomatskog spekuliranja, moram reći da danas tijekom razgovora uopće nije bilo riječi o novim optužnicama", izjavio je HTV-u predstojnik Vladina Ureda za suradnju s Haškim sudom Frane Krnić.

"Osobno mislim da nismo u situaciji kad će uslijediti neke nove optužnice", rekao je Krnić u informativnoj emisiji "Meridijan 16".

Po njegovim riječima, izvjesno je samo to da se i u slučaju eventualnih hrvatskih optuženika vode istrage, s ciljem da se protiv njih podigne optužnica ili da se odbace sumnje.

Vezano za uhićenje generala Gotovine, Krnić je ocijenio da je tužiteljica "otišla korak dalje u svom uvjerenju da Hrvatska čini ono što joj okolnosti dopuštaju".

Očekujemo da će od strane tužiteljstva uslijediti pritisak u tom slučaju, no držimo i da će se realnije procjenjivati mogućnosti koje pri tome imaju nadležni hrvatski organi, rekao je Krnić.

On ne isključuje mogućnost da se nekim osobama u Hrvatskoj zabrani kretanje Europskom unijom (EU), sukladno odluci EU-a o sankcioniranju onih koji pomažu skrivanju optuženih za ratne zločine.

Ne isključujem mogućnost da i u Hrvatskoj određene osobe dođu pod takve mjere, no u ovom trenutku za to nema nikakvih opipljivih dokaza, odgovorio je Krnić upitan mogu li se takve sankcije očekivati za one koji pomažu skrivanju generala Gotovine.



Pročitajte više