Kronologija - 15 mjeseci krize između SAD-a i Iraka

NAPETOSTI između Washingtona i Iraka počele su prije 15 mjeseci, a prijete izbijanjem novog rata u Perzijskom zaljevu.

Donosimo najvažnije datume i događaje tijekom 15-omjesečne krize između SAD-a i Iraka:

2001.

--------

26. studenoga - Američki predsjednik George W. Bush u svom govoru spominje uporabu sile ako Irak i dalje bude odbijao povratak inspektora za razoružanje UN-a.

2002.

--------

29. siječnja - Bush izjavio da Irak, Iran i Sjeverna Koreja predstavljaju "osovinu zla" protiv koje će SAD djelovati.

19. ožujka - Bagdad održavao kontakte s mrežom al-Qaide i ne može se isključiti da su Irak ili Iran pomogli u terorističkim napadima izvršenim u rujnu 2001. u SAD-u, izjavio direktor CIA-e George Tenet.

8. srpnja - Washington će iskoristiti "sva sredstva" kako bi srušio Sadama Huseina, izjavio je Bush.

12.-14. srpnja - Irački časnici u egzilu i predstavnici oporbe u Londonu osnovali "Vojno vijeće" koje bi trebalo srušiti režim Sadama Huseina.

1. kolovoza - Washington na rok od godine dana produžio gospodarski i financijski embargo Iraku.

12. rujna - Na Općoj skupštini UN-a Bush zatražio da se Irak "odmah" razoruža.

16. rujna - Irak prihvatio bezuvjetni povratak inspektora za razoružanje UN-a

2. listopada - Washington deblokirao pomoć u visini od 8 milijuna dolara za iračku oporbu

11. listopada - U Kuvajt prebačeni glavni stožeri 5. Korpusa američke kopnene vojske u Europi i 1. Ekspedicioni korpus američkih marinaca (1.000 vojnika).

2. studenoga - Nosač zrakoplova USS Constellation i šest drugih brodova krenuli iz San Diega prema Perzijskom zaljevu.

8. studenoga - Vijeće sigurnosti jednoglasno prihvatilo rezoluciju 1441 o razoružanju Iraka. Bagdad je tu rezoluciju prihvatio 13. studenoga.

2003.

-------

1. - 15. siječnja - Razmiještanje više od 50.000 američkih vojnika u Perzijskom zaljevu, mobilizacija 20.000 vojnika pričuvnog sastava američke vojske.

15. siječnja - SAD traže potporu NATO-a u slučaju sukoba s Irakom

20. siječnja - Irak odbija nadijetanje svog teritorija američkih špijunskih zrakoplova U2 pod mandatom UN-a. Irak će na to ipak pristati 10. siječnja.

26. siječnja - Američki državni tajnik Colin Powell u Davosu iznio nove optužbe o "jasnim vezama terorističkih skupina, posebice al-Qaide i Iraka". Irački dužnosnici to su oštro opovrgli.

29. siječnja - Pentagon priznao da američki vojnici djeluju na sjeveru Iraka (prema kurdskim izvorima na sjeveru Iraka nalazi se između 700 i 1.000 američkih vojnika).

30. siječnja - Bush govori o mogućnosti da Sadam Husein ode u egzil

2. veljače - SAD će kontrolirati Irak "određeno vrijeme" nakon "oslobođenja", a zatim će "djelovati kako bi se uspostavila civilna iračka administracija", izjavila je Bushova savjetnica Condoleeza Rice.

5. veljače - Oštri istup Colina Powella protiv Iraka u Vijeću sigurnosti s "dokazima", snimakama telefonskih i drugih razgovora, satelitskim snimkama. Powell je time želio dokazati da Sadam Husein ne surađuje te da zbog toga mora "platiti cijenu".

6. veljače - "Igra s Irakom je gotova" i Sadam Husein će biti zaustavljen, izjavio je Bush.

7. veljače - Irak optužio SAD da "falsificira" dokaze i da želi "prevariti" Vijeće sigurnosti, u pismu glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu.

8. veljače - Irak glavnim inspektorima za razoružanje Hansu Blixu i Moamaedu ElBaradeiju u Bagdadu predao dokumente o svom "nuklearnom i biokemijskom oružju".

10. veljače - Francuska i Belgija u NATO-u uložile veto na američke zahtjeve za pomoći Turskoj u slučaju rata u Iraku.

Francuska, Rusija i Njemačka usvojile "zajedniču deklaraciju" o potrebi nastavka inspekcija u Iraku.

11. veljače - Katarska televizijska postaja Al-Jazeera objavila snimku na kojoj glas koji navodno pripada Osami bin Ladenu tvrdi da će rat u Iraku biti usmjeren protiv muslimana.

25. veljače - Bush izjavio da se rat u Iraku može izbjeći samo ako se Bagdad "potpuno razoruža" i da bi nova rezolucija UN-a o Iraku bila "korisna" ali ne i neophodno potrebna Washingtonu.

26. veljače - SAD će spriječiti režim Sadama Huseina da "sabotira prirodne resurse Iraka", izjavio američki predsjednik.

27. veljače - U Perzijskom zaljevu nalazi se 225.000 američkih vojnika , od čega 111.000 u Kuvajtu.

1. ožujka - Turski parlament odbio razmiještanje 62.000 američkih vojnika na svom teritoriju, suprotno vojnim planovima Bijele kuće.

2. ožujka - Irak potvrdio da će prestati uništavati svoje rakete ako SAD pokrenu unilateralnu ofenzivu.

4. ožujka - 230.000 američkih vojnika nalazi se u Perzijskom zaljevu, spremni na rat, a Pentagon je mobilizirao još 60.000 vojnika za eventualni sukob s Bagdadom.

6. ožujka - George W. Bush ponovno potvrdio da se Sadam Husein ne razoružava i da će SAD silom razoružati Irak, čak iako to eksplicitno ne odobri nova rezolucija Ujedinjenih naroda.

(Hina) nab

Pročitajte više