Kroz sustav kontrole prtljage na aerodromu Pula može proći eksploziv!

NOVI rengenski sustav za kontrolu prtljage u Zračnoj luci Pula odmah na početku svojega rada pokazao se manjkavim, jer je ustanovljeno da ne prepoznaje manje količine eksploziva, ali ni dvolitrene plinske boce, prenosi danas riječki Novi list.

Sustav marke Rapiscan, koji je Zračna luka Pula montirala prošle godine i za njega platila čak 10,5 milijuna kuna, tako je proteklih godinu dana, koliko je u funkciji, vrlo vjerojatno propustio određene količine opasnih materijala, čije je unošenje u zrakoplove zabranjeno, no zbog manjkavog su se sustava zasigurno "provukli“ kroz kontrolu.

Nadležna kontrolna služba pulske zračne luke sustav je do daljnjega stavila izvan funkcije, no Novi list tvrdi kako su manjkavosti otkrivene već u lipnju prošle godine, kada je sustav testiran pokušajima prolaska prtljage u kojoj se nalazio eksploziv TNT u količini od 200 grama, koji ima snagu tri ručne bombe, dovoljnu da zrakoplovu načini ozbiljne štete.

Direktor Rogović osoblju: Širite dezinformacije

Djelatnici koji rade na kontroli prtljage prošlog su ljeta dva puta pisano obavijestili direktora Zračne luke Brunu Rogovića i druge aerodromske rukovoditelje o manjkavosti Rapiscana, no nikada im na te dopise nije odgovoreno, a sustav je nastavio raditi sve do sada.

U međuvremenu su za problem saznali i novinari, koji su obavijestili istarsku policiju, a ova je u nekoliko navrata testiranjem isprobala sustav Rapiscan. On je ponovno propustio nekoliko komada prtljage u kojima su bile sakrivene određene količine eksploziva, nakon čega su operateri ponovno pisano upozorili direktora Rogovića.

Odgovor je ovaj put stigao, no u njemu je direktor pokušao umanjiti problem, tvrdeći kako je sustav nov i ima "porođajne probleme", no da se nikako ne radi o ozbiljnom kvaru, te je optužio osoblje kontrolne službe da širi dezinformacije i obmanjuje javnost.

O svemu je već obaviještena i Agencija za civilno zrakoplovstvo, no kako je sada sustav izvan funkcije, nitko na aerodromu u Puli ne zna odgovoriti na pitanje tko će i kako kontrolirati prtljagu putnika koji prolaze aerodromskom zgradom.   

Pročitajte više