Krsto Papić: Zbog Ogreste odlazim iz Hrvatske

REDATELJ Krsto Papić najavio je da odlazi iz hrvatske kinematografije i prestaje snimati u našoj zemlji kad je saznao da mu Ministarstvo kulture neće odobriti oko 300 tisuća kuna za snimanje kratkoga dokumentarnog filma "Promaši me mafijo", objavio je Jutarnji list.

Povjerenik za dokumentarni i kratkometražni film Ministarstva kulture Zrinko Ogresta je 104 prijavljena dokumentarca podijelio u tri skupine sa 12 scenarija, a Papićev scenarij se, po njegovim saznanjima, našao tek u trećoj skupini. To saznanje je, kako navodi Jutarnji list, za Papića bilo "jedno od najvećih životnih šokova".

Papić je rekao da je njegova odluka o odlasku iz hrvatskog filma konačna i da je ne bi promijenio ni kad bi ministar Božo Biškupić pokušao promijeniti Ogrestin izbor.

Kazao je također da već 20 godina traje pritisak na njega da prestane raditi, ali od nekompetentnih ljudi, no sada, kaže Papić, taj pritisak dolazi od Ogreste kojeg cijeni. Dodao je da će se tom pritisku pokoriti pa "neka Ogresta bude taj koji me istjerao iz hrvatskog filma", rekao je za "Jutarnji list" Papić, dobitnik 50-ak međunarodnih priznanja i nagrada.

Ogresta je istom dnevniku rekao da je napravio izbor filmova "po svojoj savjesti". Mnogi veliki autori nisu dobili novac, a činjenica je da je u prijedlog uvršteno šest debitanata jer gdje će se mladi dokazivati ako ne u kratkom filmu u kojem je počeo i sam Papić, rekao je, uz ostalo, Ogresta.

Pročitajte više