"Krvniku Sarajeva" Dragomiru Miloševiću Haški sud smanjio kaznu za teroriziranje civila

ŽALBENO vijeće Haškog suda umirovljenom generalu Vojske RS Dragomiru Miloševiću smanjilo je kaznu za zločin nad civilima sa 33 na 29 godina zatvora.

Time je Žalbeno vijeće djelomično usvojilo žalbu obrane generala Miloševića na prvostupanjsku presudu koja je donijeta u rujnu 2007. godine. General Milošević je u ratu vodio Sarajevsko-romanijski korpus VRS.  Pravomoćnom presudom 67-godišnjem su generalu odbačene optužbe za granatiranje tržnice Markale 28. kolovoza 1995. godine, jer se utvrdilo kako je on u to vrijeme bio na liječenju u Beogradu.

Milošević ubijao suptilnije od svoga prethodnika

Ovom presudom je osuđen po pet točaka optužnice i to za teroriziranje stanovništva Sarajeva, ubojstvo civila i druga nehumana djela tijekom napada na civile u Sarajevu sa njegovih položaja u 1994. i 1995. godini. Optužba je od Žalbenog vijeća tražila da se kazna preinači u doživotnu. Budući da je njegovom prethodniku na mjestu "krvnika Sarajeva" Stanislavu Galiću, koji je jedinicama  oko grada zapovijedao od 1992. do 1994. godine, dosuđena doživotna kazna zatvora, smatrali su kako i njegovog nasljednika treba stići ista sudbina. Tužilaštvo je na suđenju izjavljivalo da je u Miloševićevo vrijeme kampanja ubijanja bila suptilnija, preciznija i opasnija, jer je on uveo korištenje modificiranim zrakoplovnih bomba slabe preciznosti i velike razorne moći.

Obrana je na suđenju tvrdila kako se Miloševiću kazna treba smanjiti ili ukinuti, jer se zbog broja pripadnika Armije BiH Sarajevo nije moglo smatrati civilnom zonom. Nisu se birala sredstva obrane pa se na suđenju čulo i kako je Armija BiH djelovala i po vlastitom narodu. Žalbenom vijeću su, očito, argumenti obrane bili dovoljni za četverogodišnje smanjenje kazne.

Pročitajte više