Kuba oslobodila skupinu političkih zatvorenika

KUBA je oslobodila trojicu od 18 političkih zatvorenika koje je prošlog tjedna prebacila u vojne bolnice u Havani, piše u utorak španjolski list El Mundo.

Kubanska vlada je u proljeće 2003., provela val uhićenja a odgovor Europske unije bio je zamrzavanje odnosa s Kubom i sankcije.

Dvadesetak osoba iz takozvane "Skupine 75", kubanske vlasti su u petak prebacile u vojne bolnice, samo 24 sata nakon što je Madrid ponovo uspostavio veze s Havanom nastojeći pokrenuti dijalog i izazvati promjene politike EU prema Kubi.

Kubanske vlasti oslobodile su trojicu od 18 disidenata prebačenih u vojne bolnice, a među njima je i neovisni novinar Oscar Espinosa Chepe, oslobođen na 64. rođendan temeljem posebne odluke o amnestiji zbog slaba zdravstvena stanja.

Među premještenim zatvorenicima je i kubanski pjesnik Raul Rivero, no on nije i oslobođen.

Uz kubanskog ekonomista oslobođeni su i Marcelo Lopez (40), osuđen na 15 godina zatvora i Margarito Broche (47), osuđen na 25 godina zatvora.

Vijesti o oslobođenju šestorice političkih zatovrenika pokazale su se netočnima, piše El Mundo.

Kubanski disidenti i oporba koja živi u egzilu uvjereni su da je puštanje političkih zatvorenika "potez" kojim predsjednik Fidel Castro želi zahvaliti vladi španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera na uspostavi dijaloga i približavanju Havani.

EU, prenosi El Mundo, pozdravila je odluku kubanske vlade kao "obećavajuću".

No od Kube se traži puštanje iz zatvora svih političkih zatvorenika, kazao je nizozemski ministar vanjskih poslova i trenutačni predsjedavajući Vijeća ministara Europske unije Bernard Bot.

Na konferenciji za tisak u Haagu na zasjedanju foruma Euromed, Bot je kazao da će EU, budu li slijedila nova oslobođenja "i ako se općenito poboljša stanje ljudskih prava (na Kubi), naravno, željeti obnoviti politički dijalog s Havanom".

Španjolski mediji pišu da Madrid očekuje mnogo više kako bi mogao svoje europske saveznike uvjeriti u potrebu promjene politike prema Kubi na čemu će raditi idućih mjeseci.

Pročitajte više