Kuća ljudskih prava: Više prijava je bilo za mirne prosvjednike iz Varšavske nego za splitske nasilnike

KUĆA ljudskih prava i sve organizacije osnivačice izražavaju zgroženost subotnjim nasiljem nad sudionicima Gay Pridea održanog u Splitu 11. lipnja 2011. koje je još jednom pokazalo kako u Hrvatskoj postoji neprihvatljiva tolerancija prema nasilju i nasilnom izražavanju vlastitih stavova, stoji i njihovom priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

"Događaj koji je trebao biti mjesto obilježavanja dugotrajne i mukotrpne borbe LBGT populacije za njihova prava i proslava prihvaćanja različitosti u demokratskom društvu, postao je poprište nasilja, mržnje i netolerancije ponajprije zahvaljujući nesposobnosti MUP-a da osigura povorku na primjeren način i da onemogući nasilnicima da se nelegalno okupe na rivi kako bi napadali miran i prijavljen skup. Nevjerojatno je da se 10 000 ljudi okupilo “spontano”, a da policija nije imala nikakvih saznanja o tome i o naravi takvog neprijavljenog okupljanja, kao i to da policija nije takvu vrstu okupljanja procijenila kao visoki sigurnosni rizik za sudionike povorke. Ono što nas posebno razočarava je način na koji se zakoni selektivno primjenjuju na različite skupine građana.

Podsjetimo da je na mirnim prosvjedima u Varšavskoj  prošlog ljeta privedeno više od 150 građana i građanki, te da je podneseno više od 200 prekršajnih prijava. U slučaju eksplicitnog javnog nasilja na sudionike Gay Pride-a primjenjeni su sasvim drugi principi; dio nasilnika nije priveden nego “dislociran”, velik dio privedenih je pušten na slobodu, a sve je rezultiralo prekršajnim prijavama i samo sa  nekoliko kaznenih prijava i to zbog zloupotreba droge, točnije marihuane. Sve ovo ukazuje da tijela javne vlasti, a posebno njen represivni aparat različito reagira i primjenjuje zakone na različite skupine prosvjednika. Uz sve to gradonačelnik grada u kojem se sve to događa javno opravdava nasilje tvrdnjom da se radi o katoličkom gradu koji je sudionicima Gay Pride-a na ovaj način pokazao što misli.

Bez obzira na stavove koje građani, političari, djelatnici MUP-a imali prema LBGT populaciji, ne može se u pravno uređenoj zemlji, koja se temelji na vrijednostima tolerancije i demokracije, dopustiti da se stavovi izražavaju nasiljem i govorom mržnje. Iz tog razloga tražimo da se političke floskule o nultoj toleranciji na nasilje, o tolerantnom i europskom društvu, pretvore u jasnu i brzu akciju sankcioniranja svih onih koji su sudjelovali u nasilju nad članovima povorke, kao i sankcioniranju i pozivanju na odgovornost svih onih koji su svojim propustima to omogućili. Stoga tražimo od nadležnih vlasti da se svi koji su sudjelovali u fizičkom nasilju i govoru mržnje sankcioniraju u skladu sa odredbama Kaznenog zakona čl. 174. Rasna i druga diskriminacija, kao i čl. 331. Nasilničko ponašanje, i to kao oblik zločina iz mržnje."

Pročitajte više